Putin ordonă guvernului să normalizeze legăturile comerciale cu Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să înceapă procesul de normalizare a legăturilor comerciale cu Turcia, la şapte luni de la deteriorarea relaţiilor Ankara-Moscova ca urmare a doborârii unui bombardier rusesc de către forţa aeriană turcă în 2015.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

“Cer ca guvernul rus să înceapă procesul de normalizare a legăturilor comerciale şi economice generale cu Turcia”, a susţinut Putin miercuri în cadrul unei şedinţe de cabinet, care a avut loc după o conversaţie telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Putin a precizat că Rusia a decis, de asemenea, să ridice restricţiile de călătorie împotriva Turciei în domeniul turismului.

“Doresc să încep cu problema turismului... Ridicăm restricţiile administrative în această zonă”, a susţinut preşedintele rus.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au deteriorat semnificativ în noiembrie 2015, după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-24 lângă graniţa turco-siriană, susţinând că piloţii ruşi au pătruns în spaţiul aerian turcesc. Moscova a negat acuzaţiile. După lovirea avionului lor, cei doi piloţi ruşi s-au paraşutat şi unul dintre ei a fost ucis de rebelii aflaţi pe teritoriul sirian. Celălalt pilot a fost recuperat de armata guvernului sirian.

După incident, Rusia a impus o serie de sancţiuni împotriva Ankarei, inclusiv restricţii pentru importuri de alimente turceşti, pentru călătoriile turistice în Turcia, un embargou asupra angajării cetăţenilor turci în Rusia şi o interdicţie asupra activităţilor organizaţiilor turceşti în Rusia.

În plus, Moscova a suspendat toate acordurile militare cu Ankara, precum şi proiectul gazoductului Turkish Stream. Dar, acum, gigantul rus Gazprom a declarat că este pregătit pentru un dialog de reluare a proiectului.

Luni, Kremlinul a susţinut că preşedintele turc i-a cerut scuze lui Putin pentru incidentul din noiembrie 2015, dar Ankara a declarat ulterior că liderul turc şi-a exprimat doar regretul şi că nu a cerut scuze. În plus, Turcia a negat că ar fi promis Rusiei compensaţii pentru doborârea avionului rusesc.

Convorbirea telefonică de miercuri dintre cei doi preşedinţi a avut loc după ce Putin şi-a exprimat regretul pentru victimele atacurilor sinucigaşe de la aeroportul internaţional din Istanbul, care s-au soldat cu 41 de morţi şi 239 de răniţi.

Recent, un oficial turc discutând sub condiţia anonimatului a declarat pentru AFP că liderul turc urmează să îl întâlnească pe omologul său rus pe tema viitorului summit G20 din China din luna septembrie.