Erdogan: Refugiaţii sirieni ar putea deveni cetăţeni turci

Refugiaţii sirieni care locuiesc în Turcia vor avea şansa să devină cetăţeni ai ţării, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.07.2016

Erdogan s-a adresat refugiaţilor în timpul unui discurs în oraşul sudic Kilis, care se învecinează cu Siria şi este gazda a zeci de mii de imigranţi.

“Vom oferi şansa [obţinerii] cetăţeniei, îi vom ajuta pe aceşti sirieni prin birourile create de minister”, a precizat sâmbătă Erdogan, conform agenţiei de ştiri de stat Anadolu.

Peste 2,7 milioane de refugiaţi sirieni locuiesc în prezent în Turcia, conform agenţiei pentru refugiaţi a ONU.

Primind cetăţenia turcă, refugiaţilor sirieni le va fi mai uşor să îşi găsească un loc de muncă sau să urmeze o şcoală.

Turcia duce o politică a refugiaţilor de tipul “uşii deschise”, primind migranţi a căror viaţă este în pericol iminent.

Mulţi dintre refugiaţii din Turcia au fugit din nordul Siriei, unde s-au confruntat cu pericole atât din partea Statului Islamic cât şi din cauza loviturilor aeriene desfăşurate de regimul lui Bashar al-Assad asupra teritoriilor ocupate de rebeli.

Peste 250.000 de persoane au fost ucise şi alte 10 milioane au fost strămutate de la izbucnirea războiului sirian în 2011.

Anunţul lui Erdogan a avut loc la câteva zile după ce ONU a anunţat că peste 65 milioane de oameni au fost strămutaţi în 2015 în diverse zone ale lumii din cauza persecuţiilor sau conflictelor.

În plus, mii de persoane au murit deja anul acesta în călătoriile periculoase pe care le-au întreprins sperând la o viaţă mai bună în alte ţări unde nu au loc conflicte.

Există însă temeri că imigraţia în masă prezintă o oportunitate pentru grupurile teroriste să pătrundă nedetectate în alte ţări.

Grupul jihadist Statul Islamic ar fi încercat să se infiltreze pe rutele de imigraţie, în special în Libia. În plus, cei trei suspecţi care au desfăşurat un atac terorist la Aeroportul Ataturk din Istanbul au pătruns în Turcia din Siria, conform unui raport al agenţiei Anadolu.

Există un argument în legătură cu securitatea: acceptarea şi integrarea celor care fug de violenţe şi oferirea unui trai decent ar putea ajuta la reducerea numărului de refugiaţi tineri şi nemulţumiţi – principalii recruţi pentru grupurile teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor