Rusia pregătită pentru posibila excludere din SWIFT şi aplicarea de interdicţii asupra vânzării de datorii

(Captură Foto)
Andrei Popescu
26.04.2018

Consilierul şef pe probleme economice la Casa Albă, Larry Kudlow, a afirmat marţi că sancţiunile suplimentare împotriva Rusiei au fost examinate de administraţia preşedintelui Donald Trump, negând rapoartele care au susţinut că posibilele noi sancţiuni au fost amânate la cererea liderului american.

În weekend, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a afirmat că o nouă rundă de sancţiuni va fi anunţată poate chiar luni, dar un oficial al administraţiei Trump a declarat că preşedintele a propus ca sancţiunile să fie amânate.

În timp ce Kudlow insistă că nu există “nicio confuzie” la Casa Albă cu privire la noile sancţiuni, mass media rusă a susţinut că Moscova se pregăteşte pentru cele mai dramatice acţiuni ale Trezoreriei SUA, inclusiv interdicţii asupra vânzării datoriei ruseşti şi interzicerea accesului băncilor ruse la reţeaua SWIFT, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Deşi directorul executiv al Sberbank, Herman Gref, a afirmat că nu se aşteaptă ca SUA şi Uniunea Europeană să pună în aplicare ameninţările privind excluderea Rusiei din SWIFT, după cum a precizat TASS, Kremlinul lucrează la un sistem bancar propriu pentru a crea propria versiune internă a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – o reţea globală pentru plăţi interbancare în dolari.

Tensiunile din Ucraina au atras atenţia asupra relaţiei dintre Rusia şi SWIFT începând cu 2013, când au fost publicate rapoarte despre implantarea, de către NSA, în interiorul SWIFT şi urmăriea fluxurile monetare vehiculate cu ajutorul reţelei.

La scurt timp după aceste dezvăluiri, Rusia a început să lucreze la propriul sistem financiar global (posibil pe baza grupului BRICS) pentru a scăpa de dependenţa de dolar.

După un an, Marea Britanie a cerut ca UE să ia în considerare eliminarea Rusiei din SWIFT ca parte a sancţiunilor aplicate împotriva acesteia pentru rolul în conflictul ucrainean.

Totuşi, înlăturarea Rusiei din sistemul de plăţi ar genera anumite consecinţe, inclusiv faptul că, în cazul în care măsura nu este letală pentru economia rusă, va demonstra că se poate trăi fără SWIFT, inspirând probabil şi alte state să urmeze exemplul.

Dar pe lângă pregătirile Rusiei de a ieşi din SWIFT, Banca Centrală Rusă a anunţat marţi că are un plan B în cazul în care Trezoreria americană ar interzice tranzacţionarea de instrumente financiare bazate pe datoria rusă.

De asemenea, Marea Britanie aparent ia în considerare o interdicţie asupra tranzacţionării datoriilor ruseşti în City of London.

Autorităţile ruse iau în considerare crearea unei bănci speciale pentru a cumpăra obligaţiuni ruseşti OFZ şi a “secretiza identitatea celor care le vor cumpăra”, a declarat o sursă anonimă citată de agenţia de ştiri Sputnik.

Gigantul rus de stat Rostec va folosi o reţea interbancară internă deja construită în Rusia – similară cu SWIFT – pentru servicii de transfer de numerar, a declarat compania pentru RT cu câteva zile în urmă. Directorul general al Rostec, Igor Zavialov, a precizat că noul sistem va reduce dependenţa Rusiei de furnizorii străini.

În ciuda declaraţiei făcute de Kudlow, este improbabil ca SUA să ia măsuri de a interzice băncilor ruseşti accesul SWIFT sau să tranzacţioneze datoria rusă, potrivit Sputnik.

Deşi restricţionarea accesului băncilor ruse la SWIFT era considerată "optiunea nucleară" pe care Occidentul ar putea-o aplica Rusiei, chestiunea a devenit secundară ca importanţă, faţă de restricţionarea tranzacţiilor legate de datoria suverană.

Deşi secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a afirmat că nu există planuri pentru interzicerea tranzacţionării datoriei ruseşti pe pieţele americane, Kremlinul totuşi este îngrijorat că SUA ar putea încerca să blocheze tranzacţiile de datorii suverane ruseşti şi, posibil, chiar a creditelor şi acţiunilor ruseşti.

În luna februarie, adjunctul premierului rus, Arkadi Dvorkovici, a declarat că băncile ruseşti sunt pregătite să opereze fără SWIFT.

“Desigur, este neplăcut, deoarece [blocarea accesului la SWIFT] se va dovedi a fi un obstacol pentru companii şi bănci, îngreunând activitatea [acestora]. Va fi inevitabilă utilizarea anumitor tehnologii învechite pentru transferul de informaţii şi efectuarea de calcule. Totuşi, companiile sunt pregătite din punct de vedere tehnic şi psihologic, pentru blocarea [accesului] deoarece această ameninţare a fost făcută în mod repetat”, a precizat Dvorkovici, adăugând că un astfel de pas dramatic va afecta în mod negativ corporaţiile care fac afaceri în SUA şi Europa.

Liderii ruşi au fost îngrijoraţi că a fost întrerupt accesul Moscovei la serviciile financiare controlate de Occident de când MasterCard a oprit sistemul de plăţi să mai servească clienţii a şapte bănci ruseşti după ce Washingtonul a impus primul set de sancţiuni împotriva Rusiei în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor