Merkel, nedecisă în privinţa propunerii lui Maas pentru un sistem de plăţi UE independent
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri că a căzut de acord cu ministrul său de Externe că relaţiile cu SUA se schimbă, însă nu a susţinut apelul acestuia privind un sistem de plăţi separat în UE pentru a salva acordul nuclear cu Iranul.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a sugerat că Europa are nevoie de propriul sistem de plăţi transfrontaliere pentru a desfăşura comerţ cu Iranul având în vedere sancţiunile impuse de SUA, potrivit Reuters.
Puterile europene se străduiesc ca Iranul să-şi menţină în continuare beneficiile economice pentru a-l convinge să rămână în acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, din care SUA s-a retras în luna mai a acestui an. De atunci, preşedintele american Donald Trump a impus noi sancţiuni împotriva Iranului, care ar putea declanşa penalităţi împotriva companiilor UE care continuă să facă afaceri cu Teheranul.
“În legătură cu sistemul de plăţi independent, avem unele probleme în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu Iranul, fără nicio îndoială, dar pe de altă parte ştim că, în privinţa problemelor legate de finanţarea terorismului, de exemplu, SWIFT este foarte important”, a declarat Merkel reporterilor, făcând referire la sistemul global de plăţi SWIFT care facilitează o mare parte din tranzacţii transfrontaliere în lume.
Merkel a mai afirmat că este foarte important să se menţină o bună cooperare cu SUA în zona securităţii.
Reprezentanţii SWIFT, care îşi are sediul în Belgia, nu au făcut niciun comentariu.
Maas a afirmat că este esenţial ca Europa să îşi consolideze autonomia prin crearea de canale de plăţi independente, un Fond Monetar European şi un sistemul SWIFT independent.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe a afirmat că declaraţiile lui Maas, făcute într-un articol scris pentru publicaţia Handelsblatt, au urmărit să provoace o dezbatere privind relaţiile cu Washingtonul, inclusiv privind modul în care ar putea puterile europene să menţină în viaţă acordul nuclear cu Iranul după retragerea SUA din acesta.
Germania discută posibilităţile cu partenerii săi, inclusiv Marea Britanie şi Franţa, a mai declarat purtătoarea de cuvânt, adăugând că menţinerea unor canale financiare deschise este vitală pentru salvarea acordului nuclear, pe baza căruia Teheranul trebuie să îşi restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.
Oameni familiari cu SWIFT au afirmat că înfiinţarea unui al doilea sistem european SWIFT, fără legături cu SUA sau o legătură de mesagerie europeană către Teheran nu vor funcţiona, ţinând cont că ele vor rămâne parte a aceluia grup care include şi membri americani.
Diplomaţi UE au afirmat că politica America First (America pe primul lor) a preşedintelui Trump cu privire la comerţ şi Iran duce la o regândire a dependenţei UE de sistemul financiar american.
“El ne forţează să explorăm alternative ... sau nu vom putea să ne desfăşurăm propriile politici”, a afirmat un diplomat UE.
Totuşi, se pare că puterile europene încearcă să găsească sau să cadă de acord asupra opţiunilor eficiente.
Merkel, lidera blocului conservator al Germaniei, a declarat că a citit articolul lui Maas şi că este o mişcare amplă, făcând apel la o nouă abordare cu privire la SUA, care se potriveşte cu punctul său de vedere.