Turcia: o nouă noapte de ciocniri

(Uriel Sinai / Getty Images)
Mioara Stoica
09.06.2013

După un "armistiţiu" de aproape două zile a violenţelor din Turcia, în această noapte au avut loc noi ciocniri violente între poliţie şi protestatarii anti-guvernamentali din capitala Ankara şi din alte oraşe ale ţării, informează duminică agenţia ANSA.

Poliţiştii anti-revoltă au dispersat cu forţa o demonstraţie paşnică de circa 10 mii de manifestanţi din Kizilay, în inima Ankarei, scena unor confruntări frecvente în ultimele 10 zile. Poliţia a folosit din nou gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a controla protestele şi i-au urmărit pe străzile din apropiere. Au existat victime şi arestări.

Ieri după-amiază partidul islamic AKP al lui Recep Tayyip Erdogan, după un summit de criză cu premierul de la Istanbul, a declarat că guvernul are situaţia "sub control".

Alte ciocnirile au fost de asemenea raportate noaptea, printre altele, în Adana, Sirmine şi în districtul alawit Gâzi din Istanbul. Nu au avut loc incidente în Piaţa Taksim, unde o mare mulţime de adversari ai prim-mistrului turc au cerut demisia acestuia. Zeci de mii de manifestanţi au ieşit din nou în stradă în toată ţara, ieri şi azi-noapte, înfruntându-l pe Erdogan, care vineri a ordonat rebelilor să înceteze "imediat" protestul.

Fotografii postate pe reţelele sociale au arătat cum la Adana, militanţii AKP care se aflau în mijlocul poliţiştilor au aruncat cu pietre împotriva protestatarilor.

În ultimele zile, presa turcă a raportat prezenţa alături de poliţie a unor bărbaţi în civil înarmaţi cu bastoane. Mii de activişti ai partidului de guvernământ ar putea să se strângă azi pentru a-l saluta pe Erdogan la aeroportul din Ankara. Partidul islamic a programat organizarea a două demonstraţii de masă în sprijinul primului-ministru turc şi de provocare a adversarilor, ce vor avea loc sâmbăta şi duminica viitoare, la Ankara şi Istanbul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor