Erdogan o ia razna: Turcia va plăti 2,5 miliarde USD pentru rachete ruseşti S-400
alte articole
“Pentru Turcia, aspectul cheie al oricărui acord este transferul de tehnologie sau expertiză tehnică. Dacă ruşii vor fi de acord să permită producerea a două baterii S-400 în Turcia, ar ajuta la atingerea acelui obiectiv”, a declarat joi pentru Bloomberg un oficial nenumit.
Pe baza acordului, Rusia ar urma sa trimită Turciei două sisteme S-400 în următorul an şi apoi va ajuta ţara să producă pe plan intern alte două baterii.
Dacă este adevărat, acordul va fi o palmă peste faţa NATO. Alianţa militară condusă de SUA a încercat să împiedice Turcia – în calitate de membru strategic – să dezvolte relaţii strânse cu Rusia.
Totuşi, orientarea Turciei spre Rusia pare să fie un rezultat direct al frustrării tot mai mari a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan faţă de Occident, şi în special faţă de SUA.
Ankara a fost nemulţumită de faptul că Washingtonul nu a răspuns solicitării de a-l extrăda pe clericul islamist Fethullah Gulen, pe care guvernul turc îl acuză de orchestrarea loviturii de stat eşuate din Turcia de anul trecut.
Guvernul turc a declarat că are “85 de cutii cu dovezi concrete”, care dovedesc că Gulen a fost în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016 în care au murit peste 250 de persoane şi au fost rănite peste 2.100.
Erdogan a fost, de asemenea, dezamăgit de sprijinul acordat de SUA unor grupuri kurde în Irak şi Siria, grupuri pe care liderul turc le consideră a fi o ameninţare pentru securitatea ţării sale.
Mişcarea a fost, de asemenea, descrisă de către experţi ca răspunsul Turciei la decizia SUA din 2015 de a retrage sistemul său de rachete sol-aer Patriot de la graniţa turco-siriană.
Înainte de a se orienta spre Rusia, armata turcă s-a retras dintr-un contract în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea unui sistem similar produs de China, ca urmare a presiunii venite din partea SUA.
Nici sistemul rusesc S-400 şi nici cel chinez FD200, nu sunt compatibile cu alte sisteme militare ale NATO, însemnând că ele nu sunt restricţionate de instrucţiunile alianţei vestice care interzic Turciei să plaseze astfel de arme la graniţa cu Armenia, pe coasta Mării Egee sau la graniţa cu Grecia.
Conform oficialului, sistemele S-400 achiziţionate de Turcia nu vor fi echipate cu un sistem de identificare de tipul “prieten sau inamic”, permiţând folosirea lor împotriva tuturor ţintelor, fără nicio restricţie.
Proiectat să detecteze, monitorizeze şi să distrugă avioane de luptă, drone şi rachete la distanţe de până la 400 km, sistemul S-400 a fost vândut până acum doar Chinei şi Indiei.