Turcia lui Erdogan cere Rusiei să stea deoparte în Siria
alte articole
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că a cerut preşedintelui Vladimir Putin ca Rusia să stea deoparte în Siria şi să lase Turcia să lupte singură cu forţele guvernamentale siriene, după ce 34 de soldaţi turci au fost ucişi săptămâna aceasta.
Dar forţele guvernamentale siriene, susţinute de puterea aeriană rusă, au efectuat atacuri aeriene în provincia Idlib, atacând oraşul strategic Saraqeb care se află pe un drum important, a informat organizaţia Observatorul Sirian.
Atacurile aeriene ale forţelor guvernamentale fac parte dintr-un atac major pentru capturarea provinciei, parte a ultimului teritoriu rămas sub controlul rebelilor susţinuţi de Turcia.
Turcia, care a desfăşurat forţe în Idlib, a răspuns, ucigând 26 de militari care luptau de partea Damascului - în jurul Idlib şi în zona rurală Alep, a afirmat Observatorul Sirian, iar rebelii susţinuţi de Turcia au spus că au capturat din nou şase oraşe şi sate din sudul Idlib.
Vorbind la Istanbul, Erdogan a declarat că i-a cerut lui Vladimir Putin într-un apel telefonic să stea deoparte şi să lase Turcia „să facă ceea ce este necesar” în legătură cu guvernul sirian. El a menţionat că Turcia nu intenţionează să părăsească Siria în acest moment.
„Am mers acolo pentru că am fost invitaţi de oamenii din Siria. Nu intenţionăm să plecăm înainte ca oamenii din Siria să spună: „Bine, s-a făcut acest lucru”, a adăugat Erdogan.
Trei runde de discuţii între Rusia şi Turcia nu au reuşit să ducă la încetarea focului, dar Kremlinul a declarat sâmbătă că Putin şi Erdogan vor discuta despre toate aspectele conflictului sirian în discuţiile bilaterale planificate la Moscova.
Nu s-a stabilit nicio dată, însă oficialii de ambele părţi spun că discuţiile vor avea loc pe 5 sau 6 martie.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat reporterilor din Doha, că problema Idlib poate fi soluţionată doar atunci când se întâlnesc Erdogan şi Putin.
În urma unei întâlniri cu Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, Cavusoglu a declarat că Turcia doreşte ca Statele Unite să trimită sisteme de rachete Patriot pentru a sprijini Turcia. Ankara a exprimat anterior cererea, afirmând că se confruntă cu ameninţări cu rachete aeriene în regiune - făcând referire la sistemele ruseşti.
Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat vineri reporterilor că Washingtonul a căutat să sprijine Ankara în Idlib cu schimb de informaţii şi echipamente, dar că orice asistenţă nu va implica acţiuni ale unităţilor americane.
După ce 33 dintre soldaţii săi au fost ucişi joi, Turcia a declarat că va permite migranţilor pe care îi găzduieşte să treacă liber spre Europa. Încă un soldat turc a fost ucis vineri, totalul ridicându-se luna aceasta la 55.
Turcia găzduieşte aproximativ 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, pe lângă afgani, iranieni şi marocani, printre altele. Ankara susţine că nu poate accepta noi valuri de refugiaţi din Idlib.
Violenţa din Idlib a generat 1 milion de civili refugiaţi din decembrie, plecaţi din teatrele de operaţiuni din interiorul ţării lângă graniţa cu Turcia.
Grecia şi Bulgaria, ambele state membre ale Uniunii Europene vecine cu Turcia, au declarat că nu vor admite migranţii. Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene împotriva migranţilor adunaţi la graniţa sa cu Turcia.
UE a comunicat într-o declaraţie că sprijină activ protejarea frontierelor blocului de către Grecia şi Bulgaria.