NATO cere Rusiei şi Siriei să oprească ofensiva din Idlib

Conflictul dintre Rusia şi Turcia pune lumea pe jar
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei şi Siriei să oprească ofensiva Idlib şi a afirmat că alianţa militară este solidară cu statul membru Turcia, care a pierdut 33 de soldaţi într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene sprijinite de Rusia.

Forţele guvernamentale siriene, susţinute de bombardamente ale avioanelor Rusiei, au lansat un atac pentru capturarea regiunii Idlib din nord-vest, ultimul teritoriu rămas sub controlul rebelilor susţinuţi de Turcia împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.

"Aliaţii condamnă atacurile aeriene continue şi aleatorii ale regimului sirian şi ale Rusiei în Idlib", a declarat Stoltenberg jurnaliştilor după o întâlnire de urgenţă a ambasadorilor NATO la Bruxelles, cerută de Turcia.

„Le cerem să oprească ofensiva, să respecte dreptul internaţional şi să sprijine eforturile ONU pentru o soluţie paşnică”, a adăugat Stoltenberg, solicitând revenirea la situaţia de încetare a focului din 2018 pentru a oferi ajutor umanitar regiunii Idlib.

Războiul civil din Siria s-a înrăutăţit dramatic în ultimele luni pe fondul ofensivei siriano-ruse, iar în urma atacului aerian de joi, un înalt oficial turc a declarat că Ankara nu va mai împiedica refugiaţii care fug din conflict să tranziteze în Europa.

UE s-a bazat pe Turcia pentru a menţine un control al migraţiei începând cu 2016, după ce valuri mari de migranţi din Orientul Mijlociu măcinat de război au ajuns în Europa.

După căderea dictatorilor din Nordul Africii, valurile de migranţi au luat cu asalt blocul european, în ciuda avertismentelor constante ale analiştilor.

UE a făcut prea puţin pentru a întări controlul graniţelor pentru stăvilirea valurilor de migranţi, care îi pun sub asediu sistemul de protecţie socială şi aduc haos în comunităţile europene