Trei drone turceşti doborâte deasupra Siriei şi Libiei

Drona americană US MQ-9 Reaper.
Drona americană US MQ-9 Reaper. (Captură Foto)

Forţele aeriene turceşti trec prin momente dificile. În ultimele 24 de ore au pierdut trei drone deasupra teatrelor de operaţiuni din Siria şi Libia.

O dronă sofisticată a fost doborâtă deasupra sudului provinciei Idlib marţi. Agenţia de ştiri arabe siriene (SANA) a raportat: „O unitate a armatei a doborât o dronă a forţelor regimului turc din regiunea Dadekh, în zona de sud-est a Idlib.”

Câteva ore mai târziu, forţele pro-Haftar din Libia au anunţat că au doborât o aeronavă turcă fără pilot, care a decolat de pe Aeroportul Internaţional Mitiga din Tripoli şi au publicat şi videoclipuri despre locul incidentului.

În dimineaţă următoare, miercuri, surse independente de ştiri libiene au raportat că Armata Naţională Libiană (LNA) a lui Haftar a doborât încă una deasupra oraşului Tripoli.

Conturile media ale armatei conduse de generalul Kalifa Haftar au folosit ocazia pentru a ridiculiza armata turcă, care a avut o prezenţă din ce în ce mai semnificativă în Libia.

Turcia luptă de partea Guvernului de Uniune Naţională, din Tripoli, recunoscut de ONU.

Generalul Haftar, cu baza în oraşul Benghazi, încearcă să captureze Tripoli, sprijinit de Rusia şi Egipt, printre alţii.

Turcia, care s-a aventurat în războiul civil libian încercând să obţină avantaje maritime care să-i permită controlarea unor zone din Mediterana, suferă pierderi de trupe în Idlib şi Libia.

Preşedintele turc Recep Erdogan a recunoscut pierderea a doi soldaţi, într-o adresare televizată.

Cu toate acestea, rapoartele internaţionale sugerează că adevăratul număr de morţi ar putea fi mult mai mare, generalul Haftar afirmând că cel puţin 16 soldaţi turci au fost ucişi în luptă.

Numărul victimelor din rândul armatei turce s-au înmulţit şi în Idlib. Deşi statisticile sunt contestate, mass-media turcă a citat cel puţin zece oameni ucişi.

Între timp, miercuri, Erdogan a emis o nouă ameninţare împotriva forţelor siriene sprijinite de Rusia. „Nu vom da înapoi în Idlib. Nu suntem oaspeţi pe acest tărâm, suntem gazde”, a declarat el miercuri la o întâlnire a partidului AK.

Pe fondul ameninţărilor anterioare de a intensifica prezenţa militară turcă în provincia siriană din nord-vest, pe care forţele pro-Assad încearcă să o recapete de la facţiunile Al-Qaeda care au ocupat ani de zile regiunea, Erdogan a spus că forţele lui Assad trebuie să iasă din zonă până la "sfârşitul lunii".