Turcia îl convoacă pe ambasadorul german pentru un videoclip satiric la adresa lui Erdogan (video)

Ambasadorul german din Ankara a fost convocat de Ministerul de Externe pentru a oferi clarificări cu privire la un videoclip satiric la adresa preşedintelui turc. Postul german de televiziune NDR nu a şters materialul, în ciuda protestelor venite din partea Turciei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.03.2016

Martin Erdmann a fost chemat săptămâna trecută la Ministerul de Externe din capitala turcă pentru a răspunde la întrebări legate de conţinutul unui videoclip muzical satiric în limba germană, de câteva minute, despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, realizat de popularul show televizat de satiră Extra 3.

“L-am convocat pe ambasador săptămâna trecută pentru a-i comunica protestul nostru în legătură cu programul difuzat pe care l-am condamnat”, a declarat marţi un diplomat turc, citat de AFP. “Am cerut ca programul respectiv să fie şters”.

Videoclipul muzical “Erdowi, Erdowo, Erdogan”, care condamnă campania preşedintelui turc de suprimare a mass mediei, atacurile împotriva grupurilor kurde şi solicitările adresate UE în contextul actualei crize a refugiaţilor, a fost difuzat de canalul german de televiziune NDR în 17 martie.

Extra 3 nu numai că nu a şters materialul video, ci în schimb a stimulat interesul pe Twitter şi Facebook, adăugând şi titrări în limba engleză.

Erdmann a discutat de mai multe ori despre acest videoclip muzical la Ministerul turc de Externe, conform surselor diplomatice germane.

“În aceste discuţii, el a susţinut că aplicarea legii, independenţa sectorului judiciar şi protejarea libertăţilor fundamentale, inclusiv cea a presei şi de exprimare, sunt lucruri valoroase care ar trebui să fie protejate în comun”, a precizat sursa.

Erdmann a subliniat, de asemenea, că “în Germania, satira politică nu influenţează libertatea presei şi de exprimare şi că guvernul nu trebuie şi nici nu are opţiunea de a lua măsuri.”

Redactorul şef al NDR, Andreas Cichowicz, susţine că videoclipul nu a fost şters deoarece protestele Ankarei “nu sunt în concordanţă cu înţelegerea noastră despre libertatea presei şi de exprimare”.

Guvernul din Ankara este ţinta a numeroase condamnări internaţionale din cauza campaniei de suprimare a mass mediei, parlamentarilor, profesorilor, avocaţilor şi ONG-urilor critice şi din opoziţie.

În plus, Turcia este puternic criticată pentru suprimarea militară a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îl consideră o organizaţie teroristă.

Germania vede Turcia ca principala resursă a Uniunii Europene în reducerea valului de solicitanţi de azil ce sosesc la graniţele Europei, în condiţiile în care marea majoritate pleacă din apele teritoriale ale Turciei. Conducerea din Ankara s-a oferit să ajute la reducerea numărului de refugiaţi ce îi traversează graniţele cu condiţia să primească în schimb un ajutor de aproximativ 6 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor