Guvernul turc confiscă un ziar critic al opoziţiei

Un tribunal turcesc a ordonat ca ziarul Zaman să fie preluat de autorităţi, a susţinut agenţia de ştiri de stat Anadolu. Clericul din SUA Fethullah Gulen controlează grupul Zaman, care a adoptat o politică foarte critică la adresa guvernului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Autorităţile turce au preluat controlul, vineri, asupra unui ziar critic ce are legături cu clericul islamist Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în SUA.

Pe baza unui ordin dat de un procuror din Istanbul, au fost numiţi administratori pentru a conduce ziarul Zaman. Decizia înseamnă că tribunalul va numi noi directori pentru a conduce ziarul, care are un tiraj de 850.000, unul dintre cele mai mari din Turcia.

Personalul ziarului Today’s Zaman, o publicaţie în limba engleză administrată de grupul Zaman, s-a grăbit să printeze următoarea ediţie a ziarului înainte de sosirea noilor directori, a precizat pentru Reuters redactorul şef Sevgi Akarcesme.

„Acest lucru înseamnă suspendarea efectivă a libertăţii media în Turcia. Mass media a fost sub presiune, dar niciodată atât de agresiv”, a declarat Akarcesme. „Preluarea controlului unui ziar este împotriva Constituţiei, în special din moment ce nu există motive pentru a se face acest lucru. Această mişcare echivalează cu suspendarea Constituţiei”.

Zeci de susţinători s-au adunat în faţa sediului ziarului în Istanbul după anunţarea ordinului judecătoresc, aşteptând sosirea forţelor de securitate şi a reprezentanţilor tribunalului.

Gulen vs. Erdogan

Imperiul global de afaceri controlat de Gulen a fost la un moment dat de partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a partidului său Justiţie şi Dezvoltare (AKP), conform Deutsche Welle.

Dar neînţelegerile tot mai mari dintre cei doi s-au transformat într-un război deschis în care ziarele controlate de Gulen au devenit foarte critice la adresa AKP. În acelaşi timp, Erdogan l-a acuzat pe Gulen de trădare şi intenţia de a-i răsturna guvernul.

În acelaşi timp, poliţia din oraşul central Kayseri i-a arestat vineri pe preşedintele, directorul executiv şi doi membri ai comitetului de conducere ai Boydak Holdings, aceştia fiind acuzaţi de faptul că această companie a furnizat suport financiar mişcării Hizmet condusă de Gulen.

Guvernul a înlăturat funcţionari publici suspectaţi de asociere cu mişcarea Gulenistă, a confiscat companii şi a închis deja mai multe organizaţii media.

Gulen locuieşte în exil în SUA din 1999 şi Erdogan a cerut în repetate rânduri exilarea clericului pentru a răspunde în faţa unor acuzaţii legate de aşa zisa formare a unui “stat paralel” care subminează autoritatea guvernului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe