Tribunal turc decide ca procesul a doi jurnalişti acuzaţi de spionaj să se desfăşoare cu uşile închise
alte articole
Procesul a doi jurnalişti turci acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat şi că au ajutat o organizaţie teroristă a fost amânat vineri după ce legiuitorii din opoziţie au refuzat să părăsească sala de tribunal, într-un semn de sfidare a deciziei judecătoreşti ce susţine că acest caz ar trebui să fie continuat cu uşile închise din cauza unor temeri legate de “securitatea naţională”.
Judecătorii au depus plângere împotriva legiuitorilor respectivi, acuzându-i că au încercat să influenţeze procesul.
Cazul celor doi jurnalişti – Can Dündar, redactorul şef al ziarului de opoziţie Cumhuriyet şi Erdem Gül, şeful biroului din Ankara al aceluiaşi ziar – vizează un raport publicat în ziarul Cumhuriyet în luna mai a anului trecut, care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme către islamiştii din Siria. În plus, raportul a susţinut că a prezentat o dovadă că un transport de arme capturat la graniţă în ianuarie 2014 avea ca destinaţie finală Siria.
Cumhuriyet a publicat imagini susţinând că sunt camioane turceşti care transportau arme către militanţii sirieni. Ziarul a declarat că pozele respective dovedeau faptul că Turcia dorea să trimită ilegal arme către rebeli – o acuzaţie pe care guvernul lui Erdogan a respins-o, conform Deutsche Welle.
Jurnaliştii au fost arestaţi în noiembrie 2015, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus personal o plângere împotriva lor.
Curtea Constituţională a Turciei a decis în luna februarie că drepturile celor doi jurnalişti au fost încălcate, aceştia fiind eliberaţi ulterior din închisoare înainte de proces. Dündar şi Gül ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă dacă vor fi găsiţi vinovaţi de spionaj şi susţinerea mişcării islamiste conduse de clericul Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA.
Cazul a fost amânat până în 1 aprilie. Erdogan a declarat că cei doi vor plăti scump în cele din urmă pentru raportul respectiv. Ulterior, liderul turc a menţionat că nu va respecta decizia Curţii Constituţionale de a-i elibera pe jurnalişti.
Încărcătură misterioasă
Agenţia de ştiri privată turcă Dogan a susţinut că tribunalul, pe lângă faptul că a decis ca procesul să aibă loc cu uşile închise, a acceptat o cerere pe baza căreia atât preşedintele turc cât şi agenţia naţională de spionaj MIT ar trebui să fie trataţi ca reclamanţi în acest caz.
Avocatul lui Dündar a susţinut, totuşi, că întregul proces nu poate fi desfăşurat în secret, adăugând că singura dovadă împotriva jurnaliştilor este ceea ce au scris aceştia.
Iniţial guvernul turc a negat că se aflau arme în camioanele surprinse în imaginile publicate de Cumhuriyet, susţinând că transportul conţinea ajutoare umanitare. Ulterior, unii oficiali au sugerat totuşi că, de fapt, camioanele transportau arme sau muniţii pentru turkmenii din Siria, ale căror legături cu organizaţiile militante sunt neclare.
În plus, Erdogan a recunoscut că acele camioane, văzute în imagini ca fiind oprite de ofiţeri de poliţie în timp ce se îndreptau spre graniţa turco-siriană, au aparţinut MIT. El a adăugat că acestea transportau aşa zise ajutoare pentru turkmenii din Siria, arată Deutsche Welle.
Reacţii internaţionale
Aproximativ 200 de persoane, inclusiv jurnalişti şi legiuitori ai opoziţiei, au întâmpinat vineri jurnaliştii la sosirea acestora la tribunal. Câţiva diplomaţi UE, inclusiv ambasadorul german în Turcia, au participat la începerea procesului.
Christophe Deloire, secretarul general al organizaţiei Reporters Without Borders, a criticat autorităţile turce pentru că tratează jurnaliştii ca o ameninţare la adresa securităţii ţării, în timp ce se confrună cu un terorism adevărat, făcând referire la recentele atacuri din Istanbul şi Ankara.
În plus, Deloire l-a criticat pe Erdogan pentru că se află în fruntea atacurilor împotriva mass mediei, astfel, generând o “atmosferă de frică”.
Johannes Hahn, Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, a scris pe Twitter că procesul este un “caz test pentru libertatea presei şi aplicarea legii în Turcia”.
O reprezentantă a Comitetului pentru Protejarea Jurnaliştilor a venit, de asemenea, în Turcia pentru a participa la audierea celor doi jurnalişti.
“Ei nu au făcut nimic greşit, ci şi-au îndeplinit misiunea de jurnalişti”, a declarat Nina Ognianova.
Într-o scrisoare deschisă către premierul turc Ahmet Davutoglu în ajunul procesului, peste 100 de scriitori importanţi, inclusiv Margaret Atwood din Canada şi Mario Vargas Llosa din Peru, au făcut apel ca acuzaţiile împotriva jurnaliştilor să fie anulate.