Presa turcă îngenuncheată de Erdogan / Turcia preia agenţia de ştiri Cihan

Erdogan îşi continuă asaltul asupra libertăţii mass media din Turcia. La doar câteva zile după ce ziarul Zaman a fost confiscat de autorităţi, guvernul turc a luat sub asalt agenţia de ştiri Cihan, care are legături cu Fethullah Gulen.
Sediul agenţiei de ştiri Cihan în Istanbul, Turcia.
Sediul agenţiei de ştiri Cihan în Istanbul, Turcia. (Captură Foto)

Autorităţile turce au preluat controlul asupra agenţiei de ştiri Cihan, conform unei declaraţii din partea agenţiei, în acest fel Ankara extinzându-şi campania împotriva susţinătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, un adversar influent al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care locuieşte în exil în SUA.

Cihan a declarat luni seara pe website-ul său că, la cererea unui procuror general, un tribunal din Istanbul va numi un administrator pentru a conduce agenţia.

Această măsură a fost luat la doar câteva zile după ce autorităţile turce au preluat controlul asupra unui alt ziar important, Zaman, care are legături cu Gulen.

Preluarea controlului asupra ziarului Zaman a declanşat un val de critici internaţionale şi un semnal de alarmă cu privire la strivirea libertăţii mass mediei în Turcia. De altfel, acest caz a fost discutat luni la summitul UE-Turcia din Bruxelles pe tema crizei refugiaţilor.

Ministrul francez de Externe a declarat că decizia de a prelua controlul asupra Zaman, unul dintre cele mai citite ziare din Turcia, este inacceptabilă şi merge împotriva valorilor europene.

Atât Cihan cât şi Zaman fac parte din compania media Feza Gazetecilik, susţine Reuters.

Erdogan îl acuză pe Gulen de conspiraţie în vederea răsturnării guvernului său, prin construirea unei reţele de susţinători în sectoarele judiciar, poliţienesc şi al mass mediei. Gulen a negat acuzaţiile.

Cei doi au fost aliaţi până în momentul în care poliţia şi procurorii, văzuţi ca fiind de partea lui Gulen, au deschis o investigaţie, fiind acuzaţi de corupţie membri apropiaţi al lui Erdogan în 2013.

La începutul acestei luni, autorităţile turceşti au închis companiile media confiscate anul trecut de la Koza Ipek Holding, un conglomerat asociat cu Gulen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe