Turcia îi târăşte în instanţă pe cei mai cunoscuţi jurnalişti
alte articole
“Suspecţii”, inclusiv caricaturişti, jurnalişti şi directori ai publicaţiei de opoziţie Cumhuriyet, vor fi aduşi în faţa judecătorului la impunătorul Palat al Justiţiei din Istanbul.
Printre cei care apar astăzi în sala de tribunal se numără unele dintre cele mai apreciate nume ale jurnalismului turc, inclusiv editorialistul Kadri Gursel, redactorul-şef Murat Sabuncu, respectatul caricaturist Musa Kart şi jurnalistul de investigaţii Ahmet Sik.
11 dintre cei 17 aşa-zişi suspecţi se află în închisoare, 6 sunt sub supraveghere judiciară, iar fostul redactor şef al ziarului, Can Dündar, este judecat în absenţă după ce a fugit în Germania.
Procurorii îi acuză pe angajaţii publicaţiei că au lansat o “operaţiune de sesizare” cu scopul de a provoca un “război asimetric” împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Dacă vor fi condamnaţi, acuzaţii ar putea primi sentinţe de până la 43 ani de închisoare.
Acuzaţii au fost arestaţi începând cu octombrie 2016 pe baza stării de urgenţă ce a fost instaurată în urma unui puci eşuat în Turcia în 15 iulie 2016. Susţinătorii publicaţiei au declarat că acuzaţiile sunt absurde şi reprezintă o încercare de a reduce la tăcere publicaţia.
Secretarul general al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire, a afirmat: “Jurnalismul este judecat în Turcia, nu doar Cumhuriyet.”
Turcia ocupă locul 155 pe indicele RSF privind libertatea presei, care analizează 180 de ţări. În Turcia, în prezent, există aparent 166 de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor.
Totuşi, Erdogan a insistat într-un interviu acordat la începutul acestei luni că doar “doi jurnalişti adevăraţi” se află în spatele gratiilor.
Grupul de Lucru al ONU privind Detenţia Arbitrară a declarat că a descoperit că detenţia personalului Cumhuriyet a fost arbitrară şi că angajaţii publicaţiei ar trebui să fie eliberaţi imediat şi să li se ofere dreptul la compensaţii.
În luna mai, organizaţia internaţională pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat că 250.000 de activişti au semnat o petiţie online prin care se cere eliberarea jurnaliştilor arestaţi în Turcia după tentativa de lovitură de stat de anul trecut.
După puciul eşuat, Erdogan şi guvernul său au lansat o campanie amplă de suprimare a celor implicaţi în evenimentele respective, însă opoziţia a acuzat Ankara că foloseşte campania pentru a înlătura toate elementele opoziţiei din ţară. Aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate din sectorul privat şi cel public, şi peste 50.000 de persoane – ofiţeri de poliţie, de armată, cadre universitare, jurnalişti şi alţii – au fost arestate pentru presupuse legături cu puciul eşuat.
Erdogan l-a învinuit pe clericul musulman Fethullah Gulen pentru orchestrarea tentativei de lovitură de stat. Gulen, care locuieşte în exil în SUA, a negat orice implicare.
Ankara a cerut Washingtonului să îl extrădeze pe Gulen, declarând că dispune de nenumărate dovezi ale implicării sale în evenimentele din iulie 2016. Totuşi, refuzul SUA de a se conforma a provocat neînţelegeri semnificative între cele două state.