Turcia: Guvernul lui Erdogan ia măsuri dezamăgitoare de „democratizare”
alte articole
Erdogan a anunţat reforme politice majore, inclusiv drepturi noi pentru kurzi şi o schimbare în ceea ce priveşte interdicţia purtării vălului. În plus, şeful executivului de la Ankara a propus reducerea pragului electoral de 10%, care îi împiedică în prezent pe kurzi, dar şi pe alte partide mai mici să intre în parlament.
Ridicarea interdicţiei vălului
Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat eliminarea interdicţiei privind purtarea vălului islamic pentru angajatele din domeniul public. Măsura face parte dintr-un pachet de legi de "democratizare", prezentat de şeful guvernului de la Ankara în cadrul procesului de pace început cu rebelii kurzi ai PKK. Interdicţia purtării vălului de către persoanele aflate în funcţiile publice era practic ultima încă în vigoare în Turcia, după ce în unsprezece ani de guvernare islamică au fost deja abrogate interdicţiile de a purta "turbanul", impuse în numele laicităţii statului, în universităţi, ceremonii oficiale în şcoli, în timpul orelor de religie, pentru avocaţii de sex feminin.
Erdogan a declarat că ridicarea interdicţiei pentru angajaţii publici nu se aplică pentru judecători, procurori, ofiţeri de poliţie şi membri ai forţelor armate, care au deja propriul lor cod specific de îmbrăcăminte.
Deschiderea spre minorităţile kurde
Printre măsurile propuse de premierul de la Ankara se numără şi posibilitatea de a studia în limba kurdă în şcolile private, restituirea numelor kurde în localităţile Kurdistanului turc, retragerea interzicerii literelor Q, W şi X, folosite de kurzi în alfabetul turc. Reformele constituie o mişcare care vrea să îmbunătăţească drepturile kurzilor din Turcia, care reprezintă aproximativ 20% din populaţie. Măsurile luate sunt văzute ca o parte vitală a eforturilor guvernului de a pune capăt conflictului între guvern şi rebelii kurzi, care durează de trei decenii şi care a dus la pierderea a peste 40.000 de vieţi.
În acelaşi context al concesiilor acordate kurzilor, Erdogan a declarat că, în legea prin care doar partidele care obţin 10% din voturi la nivel naţional pot intra în parlament, pragul ar putea fi înlocuit cu unul de 5%, sau chiar eliminat complet. Acest lucru ar facilita intrarea în Parlament a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup rebel armat suspendat recent în Turcia.
Cu un ochi la prezidenţialele din 2014
Pachetul de „democratizare” anunţat de Erdogan, în care premierul turc a inclus ridicarea interdicţiei voalului islamic pentru funcţionarii publici (puternic susţinută de electoratul său), oferă de asemenea posibilitatea pentru părţile care participă la campania electorală de folosire a unei limbi care să nu fie turca (face parte din cererea făcută de rebelii kurzi ai PKK).
De asemenea, a fost eliminată în şcolile primare declaraţia de „credinţă turcă” pe care copiii o fac în fiecare dimineaţă: „Eu sunt turc, sunt onest şi lucrez bine”. Pachetul oferă, de asemenea: restituirea terenurilor confiscate mănăstirii Mor Gabriel, fundaţia unui institut pentru romi, schimbarea numelui universităţii Nevsehir, în Capadocia, care va fi dedicată gânditorului alevit Haci Bektasi Veli. Oficialul turc a mai declarat potrivit BBC că „Acest tip de reforme nu este primul şi nu va fi nici ultimul”.
Ziarul Cumhuriyet de astăzi dimineaţă a anticipat că opoziţia se aştepta la un pachet de „democratizare” dezamăgitor. Vice-preşedintele principalului partid de opoziţie, CHP, Umut Oran a spus că Guvernul a transformat ţara într-un „stat poliţienesc”. Potrivit ziarului Cumhuriyet, pachetul de reformă anunţat de Erdogan este începutul campaniei prezidenţiale din 2014.