Turcia dă semnale că ar dori să continue operaţiunea "Primăvara Păcii" în nordul Siriei

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Consiliul de securitate naţională al Turciei a emis marţi o declaraţie potrivit căreia „Operaţiunea Primăvara Păcii” - numele sub care este operată invazia turcă din nord-estul Siriei - va continua, în pofida acordurilor de încetare a focului, intermediate cu Statele Unite şi Rusia.

"Ne aşteptăm ca părţile din acordul privind zona sigură din Siria să finalizeze curăţarea de terorişti cât mai curând posibil, inclusiv în zonele Tal Rifaat şi Manbij", a declarat consiliul, cunoscut prin acronimul său turcesc - MGK.

„Zona sigură” este regiunea Siriei din apropierea graniţei cu Turcia, din care Turcia a declarat unilateral că toate forţele miliţiei kurde trebuie să se retragă. Forţele democratice siriene conduse de kurzi (SDF) au declarat săptămâna trecută că se vor retrage din oraşul Manbij, pentru a fi înlocuite de soldaţi din armata siriană.

SDF include forţe din miliţia YPG kurdă siriană, pe care Turcia o acuză de colaborare cu partidul separatist PKK din Turcia.

Mass-media şi politicienii turci descriu în mod obişnuit YPG-ul că o aripă a PKK sau tratează cele două organizaţii ca un întreg.

Patrulele comune turce şi ruse funcţionează în apropiere de Manbij şi Tal Rifaat încă de la începutul lunii noiembrie.

SDF a capturat Tal Rifaat de la statul islamic în 2016, evoluţie care a alarmat profund Turcia, care i-a avertizat pe kurzi să nu împingă zona aproape de graniţa sa.

MGK a insistat că misiunea Turciei în Siria este de a lupta împotriva teroriştilor, inclusiv operaţiunea ce a rămas din Statul Islamic, şi a solicitat comunităţii internaţionale să sprijine „Primăvara Păcii” din acest motiv.

„Cerem, prin urmare, comunităţii internaţionale să sprijine Turcia, al cărei scop este restabilirea păcii şi bunăstării pentru poporul sirian, fără discriminări etnice sau religioase”, a declarat consiliul.

Acum, Turcia doreşte însă să stabilească poziţii permanente în zona ocupată din Siria. Politicianul turc Mustafa Destici, şeful Partidului Marii Unităţi, a declarat miercuri că Turcia ar trebui să stabilească poziţii fortificate permanente în nordul Siriei. „La fel cum SUA şi Rusia au creat baze, Turcia ar trebui să nu ezite să facă asta”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a plâns în timpul vizitei sale la Washington, la jumătatea lunii noiembrie, că „grupurile teroriste” kurde deţin încă poziţii în Manbij, Tal Rifaat şi în alte oraşe din apropierea „zonei sigure”, în ciuda promisiunilor americane, ruse şi siriene de a le elimina.

„Din păcate, nu este posibil să spunem că grupurile teroriste s-au retras din regiune”, a spus Erdogan. „Nici Rusia, nici Statele Unite nu au putut înlătura grupurile de terorişti la ora şi în ziua promisă”, a afirmat Erdogan, referindu-se la un acord de încetare a focului la a cărui negociere au participat SUA şi Rusia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că guvernul său nu a primit nicio indicaţie că Turcia intenţionează să reia activităţile militare în Siria.

„În ceea ce priveşte punerea în aplicare a Memorandumului ruso-turc semnat pe 22 octombrie, nu avem nicio informaţie care să indice intenţia Turciei de a-l încălca. În octombrie am obţinut aprobarea punerii în aplicare a acestuia şi, mai ales, aprobarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a conducerii kurde, care a confirmat cu tărie că va coopera ”, a afirmat Lavrov.

Lavrov a declarat săptămâna trecută că Turcia a asigurat Rusia că nu intenţionează să lanseze operaţiuni noi în Siria.

Miercuri, Lavrov le-a dat conducătorilor kurzi un avertisment prin care le cerea „să respecte cuvântul” cu privire la retragerea din regiunea de frontieră, acuzându-i că pierd „entuziasmul pentru cooperare” după ce trupele americane au reluat patrulele în regiune.

"I-aş sfătui pe colegii noştri kurzi să fie consecvenţi şi să se abţină de la acţiuni discutabile pe măsură ce situaţia se schimbă", a declarat acesta.