Erdogan: "recunoaşterea de către SUA a genocidului armean este fără valoare"

Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
31.10.2019

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat miercuri Camera Reprezentanţilor SUA pentru adoptarea unui proiect de lege care recunoaşte genocidul armean şi condamnă guvernul turc pentru rolul avut.

Erdogan a numit proiectul de lege „fără valoare”.

Camera a aprobat proiectul de lege împreună cu un proiect de lege care solicită sancţionarea guvernului Erdogan pentru invazia din Siria, menită să îndepărteze populaţiile kurde indigene şi să le înlocuiască cu refugiaţi arabi.

Guvernul turc a refuzat constant să recunoască genocidul poporului armean, asirian şi grec care a avut loc în 1915. Măcelul este considerat primul genocid al istoriei moderne.

Erdogan a menţionat genocidul drept „rezonabil” într-un discurs din aprilie.

Turcia nu recunoaşte termenul, iar discutarea crimelor comise de armata turcă între 1915 şi 1923 poate atrage ani de închisoare, conform legislaţiei.

„Acest pas făcut nu are nici o valoare. Şi nu o recunoaştem. Considerăm o astfel de acuzaţie ca cea mai mare insultă făcută naţiunii noastre”, a spus Erdogan, descriind America drept„ o ţară a cărei istorie este plină de pete de genocid, sclavie şi exploatare”.

Pe lângă comentariile lui Erdogan, guvernul turc l-a convocat miercuri pe ambasadorul american la Ankara, David Satterfield, pentru a protesta împotriva proiectului de lege.

Ministerul turc de Externe a explicat într-o declaraţie că respinge proiectul de lege ca fiind „lipsit de orice temei istoric sau legal”, în ciuda faptului că puţini în afară de guvernul turc au pus sub semnul întrebării legitimitatea genocidului.

Ministerul turc de Externe a susţinut că proiectul de lege al genocidului armean a fost o „răzbunare” pentru invazia Turciei în nordul Siriei, pe care Ankara a numit-o "Primăvara Păcii”.

„Cei care s-au simţit învinşi pentru că nu au putut să împiedice operaţiunea Primăvara Păcii greşesc foarte mult dacă au impresia că se pot răzbuna astfel”, a declarat ministerul de externe, declarând proiectul de lege „nul şi lipsit de valoare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor