Turcia arestează un avocat angajat de Ambasada Germaniei din Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia a arestat miercuri un avocat turc angajat de Ambasada Germaniei la Ankara, conform declaraţiei unui diplomat al Ministerului de Externe, măsură care ar putea creşte şi mai mult tensiunile între partenerii NATO.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit după criticile adresate de Germania în ceea ce priveşte represiunea declanşată de preşedintele Tayyip Erdogan împotriva celor suspectaţi de legături sau participare la lovitura de stat eşuată din 2016 şi a ofensivei militare a Turciei, luna trecută, împotriva miliţiilor kurde din Siria.

"Încercăm să aflăm care sunt acuzaţiile şi să fie eliberat", a declarat un oficial german, cu condiţia anonimatului. „Detenţia este de neînţeles”.

Avocatul a fost arestat la mijlocul lunii septembrie, a declarat oficialul.

Avocatul a fost angajat de Ambasada Germaniei pentru a furniza documente referitoare la cetăţenii turci care au solicitat azil în Germania, a informat presa germană.

Numărul turcilor care solicită azil în Germania a crescut după lovitura de stat eşuată din 2016, despre care Erdogan afirmă că a fost planificată de susţinătorii clericului turc autoexilat în SUA, Fethullah Gulen.

Între ianuarie şi octombrie a acestui an, aproximativ 9.500 de turci au solicitat azil în Germania, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată cifrele oficiale, turcii devenind cel de-al treilea grup de solicitanţi de azil după sirieni şi irakieni.