Turcia avansează trimiterea flotilei umanitare către Fâşia Gaza
alte articole
Turcia a avansat, joi, alături de autorităţile palestiniene, negocierile privitoare la flotila umanitară destinată Fâşiei Gaza, în ciuda blocadei impuse abuziv de Israel şi Egipt asupra teritoriului palestinian.
Pe fondul operaţiunii militare a armatei israeliene, care s-a soldat cu moartea a peste 2.100 de persoane în cinci săptămâni, lansate împotriva grupării islamiste Hamas, Tel Aviv-ul insistă să blocheze transportul umanitar destinat celor 1,8 milioane de locuitori din Fâşia Gaza.
Potrivit ONU, în urma intervenţiei israeliene, aproximativ 450.000 de persoane au fost dislocate şi mii de locuinţe au fost distruse.
Trimiterea flotilei umanitare către Fâşia Gaza a fost anunţată de o coaliţie de activişti la începutul acestui an, fără să publice şi data plecării. Presa israeliană susţine că trimiterea misiunii umanitare ar fi fost amânată pe fondul armistiţiilor temporare dintre Israel şi Hamas.
Oficial, flotila este organizată de Fundaţia turcă pentru Drepturile şi Libertăţile Omului şi Ajutor Umanitar (IHH). Este acelaşi grup care a sponsorizat ”Flotila Libertatea Fâşiei Gaza”, în mai 2010. Misiunea umanitară anterioară a fost oprită ilegal (în ape internaţionale) de armata israeliană printr-un desant la bord. Activiştii, deşi înarmaţi doar cu obiecte de pe vas, au reacţionat violent împotriva soldaţilor aflaţi ilegal pe vas. Întregul incident s-a soldat cu moartea a 10 activişti, unul dintre ei - adolescent - fiind împuşcat de sus, în timp ce se afla întins la orizontală, după cum a afirmat un raport medicol-legal ulterior, efectuat de Turcia.
Relaţiile dintre Tel Aviv şi Ankara s-au răcit sever în urma atacului, care a fost criticat dur de Turcia cât şi de alte ţări.
Turcia, aliat tradiţional al Israelului, a schimbat natura relaţiei cu Israelul după venirea la putere a lui Erdogan, care avansează o agendă musulmană, inclusiv de apărare a Palestinei în faţa exceselor israeliene.
Oficialii de securitate din Orientul Mijlociu au anunţat că guvernul turc este implicat direct şi în coordonarea flotilei umanitare actuale. De asemenea, se crede că IHH menţine legături strânse cu Hamas.
Preşedintele american, Barack Obama, a încercat să avanseze rolurile Turciei şi a Qatarului în negocierile de pace dintre Hamas şi Israel, care s-au desfăşurat în Egipt.
De asemenea, Casa Albă a promovat o implicare diplomatică mai mare a Turciei în orice conflict ulterior din Fâşia Gaza.
Indicând spre o campanie militară de lungă durată în Fâşia Gaza, miercuri, în urma prăbuşirii ultimului armistiţiu, Israelul a chemat la arme 10.000 de rezervişti, în timp ce Hamas a continuat atacurile cu rachete împotriva teritoriilor israeliene.