Erdogan acuză: Israelul are acelaşi scop ca Hitler

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul turc Tayyp Erdogan a acuzat duminică Israelul pentru uciderea deliberată a mamelor palestiniene şi l-a avertizat că „se va îneca în sângele pe care îl varsă”, angrenând politica externă în centrul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, care intră în ultima săptămână.

Adresându-se sutelor de mii de susţinători adunaţi la cel mai mare miting electoral al său organizat până acum înaintea alegerilor de pe 10 august, Erdogan a comparat din nou acţiunile Israelului cu acelea ale lui Hitler, comentarii ce l-au făcut pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să-l acuze de anti-semitism şi au atras mustrari din partea Washingtonului.

„Exact ca Hitler, care a căutat să creeze o rasă perfectă, Israelul urmăreşte acelaşi scop”, a declarat Erdogan mulţimii de susţinători aflaţi pe un stadion din Istanbul.

„Omoară femei tocmai pentru ca să nu dea naştere la palestinieni; omoară bebeluşi tocmai pentru ca să nu crească; omoară bărbaţi pentru ca să nu-şi poată apăra ţara... Se vor îneca în sângele pe care îl varsă”, a afirmat el.

Sentimentul pro-palestinian este puternic în Turcia majoritar musulman-sunită, iar protestatarii au ieşit în stardă în repetate rânduri în ultimele săptămâni pentru a demonstra împotriva ofensivei israeliene din Gaza.

Peste 50 de milioane de turci sunt aşteptaţi la vot duminica viitoare pentru a-şi alege, pentru prima oară în mod direct, preşedintele. Două sondaje de luna trecută l-au cotat pe Erdogan cu 55-56 procente, ceea ce îi conferă un avans de 20 de procente faţă de principalul candidat al opoziţiei, Ekmeleddin Ihsanoglu.