Turcia arestează jurnalişti acuzaţi de "terorism". Reporters Without Borders protestează

Reprezentantul în Turcia al Reporters Without Borders a fost arestat pentru răspândirea de “propagandă teroristă”. Grupurile pentru libertatea presei nemulţumite de suprimarea mass mediei.
Erol Onderoglu, reprezentant în Turcia al Reporters Without Borders.
Erol Onderoglu, reprezentant în Turcia al Reporters Without Borders. (Captură Foto)

Erol Onderoglu de la Reporters Without Borders a fost acuzat, luni, împreună cu jurnalistul Ahmet Nesin şi proeminentul academician Sebnem Korur Fincanci, de susţinerea unui ziar pro-kurd, conform rapoartelor.

Grupul pentru libertatea presei Reporters Without Borders, cunoscut după acronimul său în franceză RSF (Reporters Sans Frontières), a condamnat arestările ca fiind o lovitură puternică dată “libertăţii presei în Turcia”.

RSF a declarat că cei trei jurnalişti au fost trimişi în detenţie până la judecarea procesului. Aceştia au contribuit la editarea ziarului pro-kurd Ozgur Gundem şi au depus eforturi împotriva cenzurării acestuia. Nu este clar cât timp vor rămâne cei trei în detenţie sau când vor ajunge în faţa tribunalului.

Onderoglu a reprezentat RSF în Turcia din 1996, în timp ce Nesin este un scriitor şi un jurnalist binecunoscut. Fincanci conduce Fundaţia Turcă a Drepturilor Omului.

Guvernul turc a făcut presiuni ani de zile asupra ziarului pro-kurd Ozgur Gundem pentru presupusele sale legături cu Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Militanţii PKK sunt prinşi într-un conflict sângeros cu forţele turce în sud-vestul majoritar kurd al ţării, unde violenţele s-au amplificat de la prăbuşirea, anul trecut, a unui acord de încetare a focului.

Turcia în UE?

Uniunea Europeană a cerut Turciei să micşoreze restricţiile privind "terorismul" şi să nu mai judece jurnalişti pentru publicarea de “propagandă” dacă mai doreşte să se alăture blocului.

UE doreşte ca Ankara să contribuie la reducerea numărului de migranţi care sosesc în Europa şi, în schimb, ar oferi Turciei ajutoare financiare de câteva miliarde de euro, promite accelerarea negocierilor privind aderarea ţării la blocul european, precum şi suspendarea vizelor pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în Europa.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat însă să modifice legile antitero, susţinând că autorităţile turce nu văd “nicio diferenţă” între persoanele care poartă arme şi cei care se complac în propagandă “teroristă”.

Suprimarea mass mediei

Apărătorii libertăţii mass mediei şi-au exprimat temerile în privinţa erodării libertăţilor media sub conducerea de fier a lui Erdogan. Luna trecută, Turcia a fost criticată după ce doi jurnalişti proeminenţi ai ziarului de opoziţie Cumhuriyet au fost condamnaţi la cel puţin 5 ani de închisoare pentru aşa-zisa dezvăluire de secrete de stat. În acelaşi timp, autorităţile din Ankara au închis mai multe ziare şi posturi de radio şi televiziune.

Peste 12 jurnalişti se află în închisoare, deşi guvernul insistă că aceştia au fost întemniţaţi pentru infracţiuni şi nu pentru activităţi jurnalistice.

RSF a clasat Turcia pe locul 151 dintre cele 180 de ţări incluse în cel mai recent Indice privind Libertatea Presei.