Jurnalişti turci condamnaţi la 5 ani de închisoare pentru dezvăluirea de secrete de stat

Doi jurnalişti turci proeminenţi au fost condamnaţi la peste 5 ani de închisoare pentru dezvăluirea de secrete de stat. Cei doi au publicat un raport privind un presupus trafic ilegal de arme turceşti către rebelii din Siria.
Can Dundar (dr), redactor şef al ziarului Cumhuriyet şi şeful biroului ziarului din Ankara, Erdem Gul, sosesc la Palatul Justiţiei din Istanbul, 6 mai 2016, Turcia.
Can Dundar (dr), redactor şef al ziarului Cumhuriyet şi şeful biroului ziarului din Ankara, Erdem Gul, sosesc la Palatul Justiţiei din Istanbul, 6 mai 2016, Turcia. (Captură Foto)

Can Dündar, redactor şef al ziarului din opoziţie Cumhuriyet şi Erdem Gül, şeful biroului din Ankara al aceluiaşi ziar, au fost condamnaţi vineri la 5 ani şi 10 luni de închisoare pentru dezvăluirea de secrete de stat. Cei doi au publicat un raport în luna mai a anului trecut, care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme islamiştilor din Siria.

Totuşi, cei doi jurnalişti au fost achitaţi pentru acuzaţiile de spionaj şi instigarea a unei lovituri de stat.

Anterior în aceeaşi zi, în timp ce Dündar ţinea o scurtă conferinţă de presă în faţa tribunalului pe durata pauzei procedurilor, un bărbat înarmat a tras înspre el. Dündar nu a fost rănit, dar un reporter de televiziune ce acoperea procesul a fost rănit uşor.

„Acesta este rezultatul provocării. Dacă transformi pe cineva într-o ţintă, uitaţi ce se întâmplă”, a declarat Dündar la câteva clipe după atacul armat.

„Acum suntem judecaţi pentru ştirea noastră: pentru obţinerea şi publicarea de secrete de stat. Acest lucru confirmă faptul că jurnalismul este judecat, şi ne vom putea apăra mai uşor şi va fi mai greu să fim condamnaţi”, a declarat Dündar pentru Reuters în timpul pauzei, înainte de împuşcătură.

Este de aşteptat ca Dündar şi Gül să facă apel împotriva verdictului.

Erdogan, reclamant

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost un reclamant în acest proces. El a recunoscut că respectivele camioane, incluse în raportul celor doi jurnalişti, aparţineau Organizaţiei Naţionale pentru Informaţii şi că transportau ajutoare pentru turkmenii care se luptă atât cu forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad cât şi cu grupul jihadist Statul Islamic.

În plus, raportul ziarului Cumhuriyet includea şi un material filmat în care poliţia a descoperit numeroase arme ascunse sub lăzi cu medicamente.

Raportul, publicat în mai 2015, a declanşat o furtună politică. Erdogan, susţinând că materialul video este un secret de stat, a precizat în timpul unui discurs televizat privind cazul că „persoana care a scris ştirea va plăti un preţ greu pentru aceasta. Nu îl voi lăsa să scape nepedepsit.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe