Turcan, despre modificarea Legii Educaţiei cu privire la incompatibilitate: Lui Andronescu nu-i face cinste acest comportament

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, vineri, pentru Epoch Times cu privire la Ordonanţa de Guvern iniţiată de Ecaterina Andronescu şi abrogată, marţi, de Executiv, prin care este eliminată incompatibilitatea între funcţia de rector şi calitatea de parlamentar, că „acest comportament (...) nu-i face cinste”fostului ministru al Educaţiei.
Raluca Turcan Deputat PDL (Epoch Times România)
Ana Petrescu
21.12.2012

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, vineri, pentru Epoch Times cu privire la Ordonanţa de Guvern iniţiată de Ecaterina Andronescu şi abrogată, marţi, de Executiv, prin care este eliminată incompatibilitatea între funcţia de rector şi calitatea de parlamentar, că „acest comportament (...) nu-i face cinste”fostului ministru al Educaţiei.

“Din nefericire, acest comportament de a face legi pentru persoanele care deţin anumite funcţii este unul dăunător şi des întâlnit. Cred că doamnei Andronescu nu-i face cinste”, a afirmat Turcan, pentru Epoch Times.

Guvernul a abrogat marţi, prin OUG, mai multe prevederi din Legea educaţiei care reglementau normele de incompatibilitate şi le interziceau, printre altele, persoanelor cu funcţii de conducere în cadrul unui partid să exercite şi funcţia de rector. La iniţiativa ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului.

A fost abrogat inclusiv articolul care stabilea că, după împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcţii de conducere în universităţile de stat, particulare şi confesionale este interzisă, cu excepţia mandatelor în exerciţiu.

Acest articol abrogat mai prevedea că, pe perioada exercitării mandatului, persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector, dar şi că funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic.

Acelaşi articol abrogat permitea totodată cumularea funcţiilor de conducere sau de demnitate publică doar cu funcţiile didactice şi/sau de cercetare.

Pe de altă parte, prin OUG a fost introdusă o prevedere care stabileşte doar că, în cazul exercitării "unei funcţii de membru al Guvernului său de secretar de stat", rectorul are obligaţia de a se suspenda din funcţie pe perioada exercitării demnităţii.

Remus Pricopie, care, din luna februarie a acestui an, este rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNPSA), a fost numit recent ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta II.

Remus Pricopie, în vârstă de 42 de ani, este licenţiat la Universitatea Bucureşti în fizică şi chimie. Conform CV-ului său, acesta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe politice în 2005, la SNSPA.

Din 2009, Pricopie este şeful Comisiei Fulbright în România. Rectorul SNSPA a lucrat în perioada 1996-2003, în cadrul Ministerul Educaţiei, unde a fost, pe rând, expert pentru învăţământul superior, secretar de stat, purtător de cuvânt şi consilier al fostului ministru de resort Ecaterina Andronescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor