Măsuri anti-reformă prin OUG: Ecaterina Andronescu a eliminat incompatibilităţile rector - parlamentar din Legea Educaţiei

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Guvernul a abrogat marţi, prin OUG, mai multe prevederi din Legea educaţiei care reglementau normele de incompatibilitate şi le interziceau, printre altele, persoanelor cu funcţii de conducere în cadrul unui partid să exercite şi funcţia de rector. La iniţiativa ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului.

A fost abrogat inclusiv articolul care stabilea că, după împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcţii de conducere în universităţile de stat, particulare şi confesionale este interzisă, cu excepţia mandatelor în exerciţiu.

Acest articol abrogat mai prevedea că, pe perioada exercitării mandatului, persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector, dar şi că funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic.

Acelaşi articol abrogat permitea totodată cumularea funcţiilor de conducere sau de demnitate publică doar cu funcţiile didactice şi/sau de cercetare.

Pe de altă parte, prin OUG a fost introdusă o prevedere care stabileşte doar că, în cazul exercitării "unei funcţii de membru al Guvernului său de secretar de stat", rectorul are obligaţia de a se suspenda din funcţie pe perioada exercitării demnităţii.

Nu mai e necesar atestatul de abilitare

O altă prevedere abrogată este cea care stabilea că în învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare şi că mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare, exceptate fiind funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare.

O altă prevedere abrogată stabilea că acele cadre didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani, iar după împlinirea vârstei de 65 de ani pot conduce noi studenţi-doctoranzi doar în regim de co-tutelă, împreună cu un cadru didactic şi de cercetare care nu împlineşte vârsta de pensionare pe toată durata desfăşurării doctoratului respectiv.

În urma adoptării acestei Ordonanţe, a fost abrogată o altă prevedere care impunea ca printre condiţiile pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor universitar să fie şi deţinerea atestatului de abilitare.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri structura şi componenţa viitorului Cabinet. La Ministerul Educaţiei a fost propus rectorul SNSPA, Remus Pricopie, fost consilier al Ecaterinei Andronescu.

Cazul plagiatelor marca Ecaterina Andronescu: Ministrului Educaţiei i se retrag din portofoliu trei articole

Conducerea Institutului pentru Fizica Materialelor (IFM) a decis la începutul lunii decembrie că mai mulţi angajaţi ai instituţiei se fac vinovaţi de autoplagiat. Ca urmare, va cere vineri retragerea celor trei articole semnate de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, care au fost publicate în reviste ştiinţifice.

Acuzaţiile de plagiat planează asupra a patru articole publicate între anii 2006-2007, semnate, printre alţii, de Ecaterina Andronescu şi de Sorin Jinga, ambii profesori în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Lucrările sunt practic aceleaşi, cu schimbarea numelui autorului de la o lucrare la alta.

Consiliul Ştiinţific şi Comisia de Etică de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), de la Măgurele, au decis să ceară oficial retragerea din publicaţiile de specialitate a celor trei articole ştiinţifice semnate inclusiv de Ecaterina Andronescu. Acestea au făcut obiectul celor mai recente acuzaţii de plagiat din partea integru.org

Acuzaţii de plagiat în mai multe lucrări

Cele mai recente acuzaţii de plagiat referitoare la ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu au apărut în urmă cu trei săptămâni. După ce la finalul lunii noiembrie era semnalată o primă acuzaţie de plagiat pe numele ministrului, au ieşit la iveală alte patru situaţii de plagiat, auto-plagiat şi suspiciuni de încălcare a drepturilor de autor.

Acuzaţiile de plagiat planează asupra a patru articole publicate între anii 2006-2007, semnate, printre alţii, de Ecaterina Andronescu şi de Sorin Jinga, ambii profesori în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Lucrările sunt practic aceleaşi, cu schimbarea numelui autorului de la o lucrare la alta.

Mai exact, este vorba de un articol iniţial, în care numele celor doi nu apare, cu trei republicări, sub alte titluri, însă fără contribuţii esenţiale la conţinut, la care Ecaterina Andronescu şi Sorin Jinga în calitate de co-autori.

Articolele au fost prezentate la o conferinţă internaţională, apoi au apărut în două jurnale de specialitate şi într-unul al Academiei Române.

Conform integru.org plagiatul a fost confirmat de patru experţi internaţionali din SUA şi din Marea Britanie.

În cazul de la începutul săptămânii, era vorba de o lucrare a unei doctorande a Ecaterinei Andronescu, în care o parte din informaţii ar fi fost preluate din munca altor oameni de ştiinţă.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung": Ecaterina Andronescu a plagiat în 2003

Ecaterina Andronescu a fost pusă în faţa unei noi acuzaţii de plagiat la sfârşitul lunii noiembrie, caz descris de jurnaliştii de la publicaţia germană "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), după ce ziariştii de la revista "Nature" au scris, la rândul lor, despre posibilitatea ca ministrul Educaţiei să fi girat o cerere de finanţare în valoare de o jumătate de milion de euro bazată pe plagiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne