Structura noului Guvern: Lista miniştrilor în Cabinetul Ponta II

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, structura noului Guvern, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Parlamentului. Cabinetul Ponta II va avea în componenţa sa 20 de ministere, şase miniştrii delegaţi şi un vicepremier fără portofoliu, a precizat primul ministru.
Ana Petrescu
19.12.2012

UPDATE:Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, structura noului Guvern, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Parlamentului. Cabinetul Ponta II va avea în componenţa sa 20 de ministere, şase miniştrii delegaţi şi un vicepremier fără portofoliu, a precizat primul ministru.

Noua componenţă a Guvernului:

Vicepremieri:

- Gabriel Oprea - fără portofoliu (coordonează Apărarea şi Internele)

- Liviu Dragnea - portofoliul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale

- Daniel Chiţoiu - portofoliul Finanţelor

Alianţa de Centru-Stânga (PSD şi UNPR) va avea 11 ministere:

- Buget - Liviu Voinea

- Apărare - Mircea Duşa

- Externe - Titus Corlăţean

- Energie - Constantin Niţă

- Comunicaţii - Dan Nica

- Administraţie şi Dezvoltare Regională - Liviu Dragnea

- Fonduri Europene - Eugen Teodorovici

- Educaţie - Remus Pricopie

- Mediu - Rovana Plumb

- Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructură (în SGG) - Dan Şova

- Ministerul Tineretului şi Sportului - Nicolae Bănicioiu

Alianţa de Centru-Dreapta (PNL şi PC) va avea 11 ministere:

- Finanţe - Daniel Chiţoiu

- Sănătate - Eugen Nicolăescu

- Cultură - Daniel Barbu

- Agricultură - Daniel Constantin (PC)

- Transporturi - Relu Fenechiu

- Interne - Radu Stroe

- Muncă - Mariana Câmpeanu

- Păduri şi Ape - Lucia Varga

- Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Turism şi Mediu de Afaceri - Maria Grapini (PC)

- Justiţie - Mona Pivniceru

- Industrie şi Comerţ - Varujan Vosganian

- Dialog Social - Doina Pană

- Relaţia cu Parlamentul - Mihai Voicu

- Românii de pretutindeni - Cristian David

Prezent la conferinţa de presă de miercuri, de la Palatul Parlamentului, liderul liberal Crin Antonescu a subliniat că PNL oferă deplin sprijin politic noului Guvern, adăugând că reprezentanţii formaţiunii pe care o conduce au votat cu 54 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", noii miniştri din componenţa Cabinetului Ponta.

"Miniştrii care au intrat în echipa premierului din partea PNL au fost propuşi de către mine şi Biroul Politic şi votaţi în Consiliul Executiv Naţional cu 54 voturi "pentru" şi un vot împotrivă. Vreau să subliniez deplinul sprijin politic din partea PNL", a precizat Antonescu.

Premierul Victor Ponta a adăugat că noii miniştrii vor fi audiaţi, joi, de Comisiile de specialitate din Parlament, iar vineri urmează să fie prezentat programul de guvernare şi votul pentru învestirea noului Guvern.

***

Structura noului Guvern, anunţată, miercuri, la ora 12.00, de Ponta, Antonescu şi Constantin

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, ce se desfăşoară la Palatul Parlamentului, că, împreună cu liderul PNL Crin Antonescu şi conservatorul Daniel Constantin, va anunţa structura noului Guvern, la ora 12.00, într-o conferinţă de presă. Primul ministru va face public şi acordul pe care l-a semnat cu preşedintele Traian Băsescu, care viza colaborarea instituţională Preşedinţie-Guvern, cu asigurări de respectare a Constituţiei.

“La ora 12.00, împreună cu domnul Antonescu şi cu domnul Daniel Constantin, avem conferinţă de presă pentru a vă prezenta structura Guvernului, titularii portofoliilor, pentru a vă da dumneavoastră presei acordul pe care l-am semnat în calitate de prim-ministru cu preşedintele Traian Băsescu”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a declarat, marţi, că Noul Executiv va avea 27 de membri, respectiv 24 miniştri şi trei vicepremieri. În structura guvernamentală figurează şi şase miniştri delegaţi.

Referitor la documentul înmânat săptămâna trecută de preşedintele Traian Băsescu liderilor UE a fost semnat atât de şeful statului, cât şi de Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, şi viza colaborarea instituţională Preşedinţie-Guvern, cu asigurări de respectare a Constituţiei, a declarat premierul luni seară.

Victor Ponta a mai precizat că documentul a fost semnat miercuri seara, la întrevederea informală cu şeful statului, înaintea Consiliului European.

Premierul a confirmat că documentul a fost semnat în prezenţa liderului PNL, Crin Antonescu, şi a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Traian Băsescu declarase că le-a dat liderilor europeni, printre care preşedintele CE, José Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, un document "în interesul României", fără a preciza însă ce conţine acesta.

Ponta: Pe Sebastian Ghiţă l-am schimbat de la Comunicaţii

În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora Sebastian Ghiţă, ales deputat din partea USL în cadrul alegerilor parlamentare, ar fi fost nominalizat în funcţia de ministru al Comunicaţiile, premierul a infirmat acest lucru.

„Pe Ghiţă l-am schimbat de la Comunicaţii”, a precizat şeful Executivului.

Sebastian Ghiţă a înfiinţat Asesoft, unul dintre cele mai mari grupuri de IT din România, a controlat cel mai mare retailer online, eMag, a fost manager la Realitatea TV de unde, în noiembrie 2011, a plecat cu o parte din oamenii Realităţii înfiinţând România TV.

În prezent, Ghiţă a rămas doar cu acţiunile de la RTV. Sebastian Ghiţă este unul dintre cei mai bogaţi oameni din industria IT&media, cu o avere estimată la circa 130 milioane de euro, potrivit unor topuri realizate de revistele “Forbes” şi “Capital”.

Pe data de 9 decembrie, Ghiţă a fost ales deputat de Prahova în Parlamentul României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor