Tunisia: Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţii anti-corupţie

În Tunisia au izbucnit ciocniri violente între forţele de securitate şi manifestanţii care au ieşit din nou pe străzi pentru a-şi exprima furia faţă de şomajul ridicat, corupţia şi problemele economice din statul nord-african.
Manifestanţi tunisieni se ciocnesc cu forţele de securitate în orasul central Kasserine, 21 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.01.2016

În cursul zilei de joi, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi s-a ciocnit cu mai multe mii de manifestanţi, care au incendiat posturi de poliţie şi au năvălit în clădirile guvernamentale din capitala Tunis şi alte câteva oraşe.

În Tunis, manifestanţii au incendiat un mic post de poliţie în districtul sărac Cite El Intilaka, în timp ce mai multe cauciucuri au fost aprinse pe străzile altui district.

Manifestanţii au atacat de asemenea posturi de poliţie în oraşul sudic Guebelim, precum şi în oraşul nord-vestic Kef, a anunţat Ministerul tunisian de Interne.

Cea mai mare demonstraţie a fost raportată în faţa biroului guvernamental local din oraşul central Kasserine, unde s-au adunat câteva mii de manifestanţi pentru a cere locuri de muncă.

Ei au scandat slogane precum “Muncă, libertate, demnitate”.

Demonstraţiile continuă de la începutul acestei săptămâni, când un bărbat s-a sinucis luni în Kasserine, după ce i-a fost respinsă cererea pentru un post în guvern.

Cel puţin un poliţist a fost ucis de la izbucnirea revoltelor.

Evenimentele din această săptămână aduc aminte de incidentul sinuciderii unui tânăr vânzător ambulant tunisian, Mohammed Bouazizi, în decembrie 2010. Moartea acestuia a devenit elementul catalizator pentru revoltele din 2011 care au dus la răsturnarea de la putere a fostului conducător tunisian Zine al-Abidine Ben Ali şi care au declanşat proteste în masă similare în alte ţări arabe.

Majoritatea manifestanţilor tunisieni din această săptămână, totuşi, susţin că multe dintre problemele sociale evidenţiate în 2011 nu au fost rezolvate. Ei consideră că problema şomajului şi a corupţiei nu s-a schimbat de la alungarea lui Ben Ali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor