Şapte miniştri ai apărării discută la Paris strategia anti-Daesh. Canada şi Rusia lăsate pe margine
alte articole
Miniştrii pe probleme de apărare din Franţa şi SUA găzduiesc astăzi împreună o întâlnire cu omologii lor din Australia, Marea Britanie, Olanda, Germania şi Italia.
Pe lângă discutarea problemei loviturilor aeriene împotriva grupului Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh, miniştrii vor depune eforturi pentru a consolida forţele locale anti-Daesh, precum kurzii peshmerga şi armata irakiană. Instructorii militari americani, australieni şi francezi au pregătit până acum 15.000 de soldaţi irakieni.
Franţa a făcut presiuni pentru a include printre participanţii la această întâlnire şi Rusia, care a lansat în 30 septembrie 2015 o campanie separată de atacuri aeriene în Siria cu scopul de a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad. Totuşi, coaliţia condusă de SUA a acuzat Rusia că deseori bombardează doar poziţii ale forţelor de opoziţie siriene, care sunt susţinute de parteneri americani şi europeni, şi mai puţin poziţii ale Daesh.
Kerry şi Lavrov în Geneva
Secretarul de stat american John Kerry plănuieşte să discute cu omologul său rus Serghei Lavrov miercuri la Geneva, arată Deutsche Welle.
La discuţiile intermediate de ONU privind soluţionarea războiului vechi de cinci ani din Siria va participa şi Rusia; întâlnirea aceasta ar putea avea loc luni tot la Geneva.
Războiul din Siria, care se desfăşoară pe mai multe fronturi şi la care participă multe naţiuni, grupuri rebele şi teroriste, a provocat până acum moartea a peste 250.000 de sirieni şi a forţat milioane de civili să se refugieze în ţările învecinate. Mai mult, sute de mii de sirieni au pornit spre Europa pentru a scăpa de lupte şi pentru a-şi reface vieţile.
Canada lăsată pe margine
De la întâlnirea de astăzi va lipsi premierul canadian Justin Trudeau, care a declarat că va retrage avioanele de luptă ale ţării sale din coaliţia implicată în loviturile aeriene împotriva Daesh.
În plus, săptămâna trecută, secretarul american al Apărării Ash Carter nu a menţionat Canada într-un discurs susţinut la Fort Campbell, Kentucky, unde a declarat că se va întâlni cu miniştrii apărării din naţiunile care au jucat un rol semnificativ în coaliţie.
Canada are în coaliţie avioane de luptă CF-18, un avion de alimentare, două avioane de supraveghere şi un avion de transport, şi aproximativ 600 de paraşutişti. În prezent, avioanele canadiene continuă să participe la loviturile aeriene şi pe moment este încă neclar când îşi va retrage Canada suportul militar din coaliţie.
La rândul său, Austria are în capitala irakiană Bagdad şase avioane, precum şi soldaţi care nu se implică în lupte, şi a refuzat cererea Statelor Unite de a face mai mult. Olanda are 4 avioane de luptă, iar Germania nu participă la loviturile aeriene.
De altfel, 60 de ţări au un oarecare rol în cadrul coaliţiei conduse de SUA.