Şapte miniştri ai apărării discută la Paris strategia anti-Daesh. Canada şi Rusia lăsate pe margine

Miniştrii apărării din şapte ţări se întâlnesc astăzi la Paris pentru a discuta despre strategia împotriva grupului Statul Islamic în Irak şi Siria. Canada şi Rusia au fost excluse de la întâlnire.
Militanţi ISIS
Militanţi ISIS (Getty Images)

Miniştrii pe probleme de apărare din Franţa şi SUA găzduiesc astăzi împreună o întâlnire cu omologii lor din Australia, Marea Britanie, Olanda, Germania şi Italia.

Pe lângă discutarea problemei loviturilor aeriene împotriva grupului Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh, miniştrii vor depune eforturi pentru a consolida forţele locale anti-Daesh, precum kurzii peshmerga şi armata irakiană. Instructorii militari americani, australieni şi francezi au pregătit până acum 15.000 de soldaţi irakieni.

Franţa a făcut presiuni pentru a include printre participanţii la această întâlnire şi Rusia, care a lansat în 30 septembrie 2015 o campanie separată de atacuri aeriene în Siria cu scopul de a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad. Totuşi, coaliţia condusă de SUA a acuzat Rusia că deseori bombardează doar poziţii ale forţelor de opoziţie siriene, care sunt susţinute de parteneri americani şi europeni, şi mai puţin poziţii ale Daesh.

Kerry şi Lavrov în Geneva

Secretarul de stat american John Kerry plănuieşte să discute cu omologul său rus Serghei Lavrov miercuri la Geneva, arată Deutsche Welle.

La discuţiile intermediate de ONU privind soluţionarea războiului vechi de cinci ani din Siria va participa şi Rusia; întâlnirea aceasta ar putea avea loc luni tot la Geneva.

Războiul din Siria, care se desfăşoară pe mai multe fronturi şi la care participă multe naţiuni, grupuri rebele şi teroriste, a provocat până acum moartea a peste 250.000 de sirieni şi a forţat milioane de civili să se refugieze în ţările învecinate. Mai mult, sute de mii de sirieni au pornit spre Europa pentru a scăpa de lupte şi pentru a-şi reface vieţile.

Canada lăsată pe margine

De la întâlnirea de astăzi va lipsi premierul canadian Justin Trudeau, care a declarat că va retrage avioanele de luptă ale ţării sale din coaliţia implicată în loviturile aeriene împotriva Daesh.

În plus, săptămâna trecută, secretarul american al Apărării Ash Carter nu a menţionat Canada într-un discurs susţinut la Fort Campbell, Kentucky, unde a declarat că se va întâlni cu miniştrii apărării din naţiunile care au jucat un rol semnificativ în coaliţie.

Canada are în coaliţie avioane de luptă CF-18, un avion de alimentare, două avioane de supraveghere şi un avion de transport, şi aproximativ 600 de paraşutişti. În prezent, avioanele canadiene continuă să participe la loviturile aeriene şi pe moment este încă neclar când îşi va retrage Canada suportul militar din coaliţie.

La rândul său, Austria are în capitala irakiană Bagdad şase avioane, precum şi soldaţi care nu se implică în lupte, şi a refuzat cererea Statelor Unite de a face mai mult. Olanda are 4 avioane de luptă, iar Germania nu participă la loviturile aeriene.

De altfel, 60 de ţări au un oarecare rol în cadrul coaliţiei conduse de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe