Tulburările de somn necesită o atitudine extrem de serioasă
alte articole
Somnul joacă un rol determinant în viaţa noastră. Necăutând la o imobilitate aparentă a corpului în timpul somnului, această perioadă este foarte activă pentru organismul uman. Pe parcursul somnului, corpul uman se reface şi creşte, memoria se sistematizează, iar sistemul imunitar îşi reglează activitatea. Iată motivele pentru care, în nici un caz, nu trebuie ignorate problemele de somn.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Consumer Reports, circa 60% din cei 26.000 de respondenţi, au menţionat că suferă de insomnie, de cel puţin trei ori pe săptămână. Printre principalele cauze, participanţii la sondaj au enumerat tensiunea nervoasă de după serviciu, stresul, problemele de sănătate, insuficienţa banilor etc. Atunci, care este cea mai eficientă modalitate de a face faţă tulburărilor de somn?
În primul rând, nu trebuie să uităm că cel mai simplu mod - nu este întotdeauna cel mai bun. Sedativele şi somniferele nu sunt o soluţie pentru un somn problematic, în special dacă sunt administrate permanent.
Este bine cunoscut faptul că Marilyn Monroe, Whitney Houston, Heath Ledger şi multe alte celebrităţi au murit în urma intoxicării cu preparate sedative. De obicei, în aceste cazuri, se manifestă o otrăvire acută a organismului, cauzată de un supradozaj cu astfel de preparate sau în combinaţie cu alcoolul. Chiar şi consumul pe o perioadă îndelungată a dozelor permise de somnifere este, de asemenea, foarte riscant.
Rezultatele cercetărilor oamenilor de ştiinţă din anii precedenţi atribuie administării somniferelor o tentă sinistră şi tragică. Potrivit unei analize efectuate de Centrul de Medicină Preventivă din Wyoming, utilizarea frecventă a benzodiazepinelor, barbituricelor sau altor medicamente sedative este extrem de periculoasă.
În astfel de cazuri, riscul de moarte subită, în următorii 2,5 ani după începerea administrării unui somnifer, creşte de aproape 5 ori. În plus, utilizarea sedativelor este asociată cu o creştere a riscului de dezvoltare a cancerului cu 35%.
Cu toate acestea, oamenii continuă să aleagă cea mai comodă şi rapidă cale de a scăpa de problemele legate de somn. De ce să nu alegem o altă metodă - una care nu implică pericole atât de mari şi evidente pentru sănătate?
În primul rând, trebuie să examinăm minuţios stilul de viaţă şi să identificăm elementele care necesită o îmbunătăţire temeinică.
Spre exemplu, un efort fizic permanent contribuie la ameliorarea somnului. Antrenamentele sportive sunt extrem de eficiente în aceste cazuri. Ca să dormim mai bine, trebuie să facem mai multă mişcare. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Sănătate Mentală şi Activitate Fizică, 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, determină o ameliorare cu 65% a calităţii somnului. Desigur, nu este necesar să facem un efort fizic chiar înainte de culcare, cel mai bine este să ne terminăm exerciţiile cu cel puţin două ore înainte de somn.
Animalele de companie ar trebui, de asemenea, să-şi ştie locul. Fraţii noştri mai mici nu trebuie să primească prea multe privilegii. Este de dorit, ca pisica sau câinele să nu doarmă în acelaşi pat cu stăpânul. Animalele de casă au propriul lor ritm circadian şi, de regulă, se trezesc mai devreme. În plus, sunt active pe timp de noapte. Dacă nu dorim să fim frânţi de oboseală a doua zi la locul de muncă, trebuie să stabilim reguli clare în privinţa animăluţului nostru şi să începem prin a na separa locul de odihnă de cel al pisicii sau câinelui.
Este util, de asemenea, să stabilim un regim strict al somnului. E important să mergem la culcare la aceeaşi oră. Poate părea dificil la prima vedere, dar de fapt nu este. Totul depinde de priorităţile stabilite. Ritmurile circadiene ale organismului trebuie să se adapteze stilului nostru de viaţă.
Pregătirea organismului pentru culcare constituie o condiţie esenţială pentru instalarea unui somn sănătos. Pentru aceste aranjamente este suficientă doar o jumătate de oră. Anterior, în era pre-industrială, omul mergea la culcare odată cu apusul soarelui. Reducerea intensităţii luminii transmite creierului semnalul necesar pentru dezvoltarea hormonului somnului (melatonina). Astăzi, trebuie din nou să asimilăm acest lucru. E important să deconectăm televizorul, computerul, iphone-ul cu 30 de minute înainte de culcare. O muzică liniştită sau o lectură uşoară ne-ar putea, de asemenea, induce într-o stare de calm.
Este foarte important să folosim doar sedative naturale. Valeriana, menta, muşeţelul şi levănţica au un efect uşor sedativ şi ne pot ajuta să obţinem starea de relaxare necesară înainte de culcare. Un efect bun îl are, de asemenea, o pulverizare uşoară a spray-ului de levănţică pe pernă.