Femeile care lucrează pe timp de noapte, riscă să dezvolte cancer mamar
alte articole
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Epidemiologiei Cancerului din Copenhaga au concluzionat că femeile care lucrează pe timp de noapte, sunt expuse la un risc sporit de cancer mamar. Peste două ture de noapte pe săptămână cresc cu până la 40 la sută riscul dezvoltării acestei maladii.
Experţii au studiat 18.500 de femei, care au servit în armata daneză, în perioada anilor 1964 - 1999. În această perioadă, cancerul de sân a fost diagnosticat la 218 participante la studiu. Reieşind din istoricul medical, modul de viaţă şi regimul de zi al pacientelor, specialiştii au ajuns la concluzia că lucrul în turele de noapte sporeşte cu 40% riscul apariţiei cancerului.
Dacă o femeie lucrează în tura de noapte de cel puţin trei ori pe săptămână, riscul de dezvoltare a cancerului de sân se majorează de două ori, iar dacă o femeie doarme foarte puţin noaptea, riscul de cancer creşte de patru ori.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, acesta interdependenţă este determinată de acţiunea hormonului - melatonina. Acesta este produs în glanda pineală a creierului pe timp de noapte. La lumină, melatonina nu se produce, iar cea existentă – se distruge. Munca de noapte, la lumină artificială, împiedică secreţia melatoninei care este responsabilă nu doar pentru regimul somnului, ci şi pentru inhibiţia creşterii tumorilor canceroase.