Tudose: Nu există stat civilizat fără justiţie independentă, dar independentă nu înseamnă că e şefa la toţi!
alte articole
Prezent joi seara la Antena 3, premierul Tudose a susţinut că trebuie făcute anumite schimbări în privinţa legilor justiţiei, precizând că nu există un stat civilizat şi funcţional fără o justiţie independentă. Interesant este că declaraţiile premierului vin în contextul în care atât magistraţii cât şi societatea civilă au atras răspicat atenţia că modificările operate acum de comisia Iordache vor duce la aservirea politică a Justiţiei şi vor afecta grav independenţa judecătorilor şi procurorilor.
"Cred că anumite schimbări trebuie efectuate. Vrem un stat puternic, vrem un stat în care acele puteri care creează statul — că e legislativ, că este executiv, că e puterea judecătorească - să-şi facă treaba, niciuna să nu fie şefa celeilalte. Să nu fie abuzuri de nicio parte. Nici politicul să nu intervină în justiţie - un dezastru -, dar nici justiţia în politic, fiindcă e acelaşi dezastru. Au fost derapaje, de ambele părţi, de toate părţile. Am avut şi preşedinţi care se băgau peste ambele puteri, celelalte două. Am avut toate situaţiile posibile în România, toate combinaţiile. Lucrurile trebuie să înceteze şi eu cred că suntem în situaţia în care toată lumea îşi doreşte ca aceste lucruri (...) să înceteze. Eu aşa simt", a susţinut Tudose, citat de Agerpres, întrebat la Antena 3 care este poziţia sa cu privire la necesitatea adoptării legilor justiţiei.
Mihai Tudose a mai ţinut să spună că justiţia nu trebuie să fie "şefa" tuturor.
"Vrem o Românie normală, vrem o ţară normală, dar (...) nu există un stat civilizat, funcţional fără o justiţie independentă, dar independentă nu înseamnă că este şefa la toţi. Nu există un stat fără a fi condus de o zonă guvernamentală, dar zona guvernamentală este executivă, nu este ea şefa peste tot, şi pentru justiţie şi peste tot. Zona legislativă, Parlamentul, instituţia fundamentală a democraţiei - asta nu înseamnă că Parlamentul este şeful justiţiei sau (...) dă sentinţe Parlamentul", a afirmat Tudose.
Reamintim că în timp ce Tudose vorbeşte despre justiţie independentă, societatea civilă şi magistraţii susţin că Parlamentul (şi anterior şi ministrul Justiţiei) lucrează într-un scop diametral opus. Astfel, atât proiectul lui Tudorel Toader de modificare a legilor Justiţie cât şi cel promovat acum de majoritatea la Putere în Parlament au fost văzute ca atacuri directe la adresa independenţei sistemului judiciar.
Potrivit multor voci din societatea civilă, ceea ce se întâmplă acum în Parlament este chiar mai toxic decât OUG 13. Astfel că în comisia lui Iordache s-au adoptat o serie de amendamente considerate de-a dreptul toxice atât de către magistraţi cât şi de societatea civilă, respectiv lucrările procurorilor vor putea fi anulate de superiorii ierarhici, comisiile SRI şi SIE capătă dreptul să îi verifice pe magistraţi, iar "judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare în orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă şi executivă", ceea ce practic le va pune căluş.