Tudorel Toader, front comun cu PSD: DNA şi-a depăşit atribuţiile anchetând OUG 13

Ministrul Justiţiei a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute umăr la umăr cu Şerban Nicolae, că DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea OUG 13. Opinia lui Toader a fost însuşită astăzi şi de Curtea Constituţională.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Un procuror nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea sau constituţionalitatea unui act juridic, a declarat luni noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, vorbind despre OUG 13, în cadrul unei conferinţe de presă la care l-a avut alături pe Şerban Nicolae. Astfel, potrivit noului ministru, DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea OUG 13.

Declaraţia ministrului a fost făcută în contextul în care Curtea Constituţională a discutat sesizarea privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public pe tema anchetei referitoare la elaborarea ordonanţei prin care Guvernul a modificat, noaptea, pe furiş, Codurile Penale dezincriminând aproape total infracţiunile de serviciu.

"O decizie favorabilă (a CCR — n.r.) care ar dezlega o problemă de principiu (...) rezultată din separaţia puterilor, şi anume procurorul anchetează acte, fapte infracţionale şi nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituţionalitatea unui act. În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, hotărâre de guvern, ordonanţă de urgenţă, ce-o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării, nici constituţionalitatea. Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă, respinge, modifică ordonanţa, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios-administrativ, iar constituţionalitatea de către judecătorul constituţional", a afirmat ministrul Tudorel Toader, citat de Agerpres, după şedinţa Curţii Constituţionale.

Întrebat de presă de ce a susţinut în pledoaria în faţa judecătorilor CCR ca, pe viitor, Ministerul Public să nu mai poată ancheta nici oportunitatea, şi nici legalitatea în cazul elaborării actelor normative, Toader a precizat că un conflict juridic de natură constituţională trebuie să fie împiedicat să se mai repete pe viitor.

Toader a precizat că a venit la Curtea Constituţională la solicitarea premierului pentru a susţine un punct de vedere

"A fost solicitarea prim-ministrului de a-l reprezenta şi mi s-a părut oarecum firească cererea domniei sale, având în vedere calitatea mea de ministru al Justiţiei şi probabil dânsul a avut în vedere şi experienţele mele de 10 ani judecător la Curtea Constituţională", a declarat ministrul.

Reamintim că judecătorii CCR au audiat luni părţile din sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind existenţa unui conflict juridic instituţional de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern în cazul anchetei privind OUG 13.

Din partea Senatului, ca autor al sesizării, a vorbit preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, care a acuzat "presiuni" la adresa Guvernului prin ancheta DNA.

"Eu am opiniile mele şi nu o dată m-am pronunţat asupra unor manifestări de analfabetism profesional la nivelul unor organe de anchetă. Ceea ce e însă foarte grav şi e de lămurit la nivelul CCR este posibilitatea ca printr-o anchetă penală să se declanşeze forme de presiune în cadrul procesului de legiferare", a declarat Nicolae, citat de HotNews.

Senatorul a ţinut să avertizeze că, în aceste condiţii, următorii anchetaţi ar putea fi chiar judecătorii Curţii, care au emis decizia prin care s-a explicitat definiţia abuzului în serviciu. Nu în ultimul rând, Nicolae a susţinut că procurorii nu pot interveni în procesul decizional al Guvernului, în privinţa legalităţii şi oportunităţii emiterii actelor normative şi a criticat faptul că în ancheta DNA vizând emiterea OUG 13 se vorbeşte despre favorizarea făptuitorului.

Epilog

CCR a ajuns la concluzia că prin anchetarea modului de elaborare a OUG 13, DNA a perturbat buna activitate a guvernului şi relaţiile care trebuie să existe între autoritatile judecatorească, executivă si legislativă, a anunţat după şedintă şeful CCR, Valer Dorneanu.