Trump: SUA va crea “zone sigure” pentru a ţine refugiaţii în Siria
alte articole
„În mod cert voi crea zone sigure în Siria pentru oameni”, a declarat Trump miercuri într-un interviu la ABC News, subliniind faptul că s-a decis asupra unui plan după ce a văzut cum Uniunea Europeană se chinuie să facă faţă unei crize majore a refugiaţilor declanşată în mare parte de războiul civil din Siria.
„Cred că Europa a făcut o greşeală imensă permiţând acestor câteva milioane de oameni să ajungă în Germania şi în alte ţări”, a declarat el pentru ABC.
Trump înţelege crearea de zone sigure în Siria drept o modalitate de a elimina ceea ce el consideră a fi o ameninţare teroristă ce decurge din acceptarea în SUA a refugiaţilor, imigranţilor şi vizitatorilor din ţările musulmane.
Mass media americană a declarat că un ordin executiv pregătit de Trump, privind zonele sigure din Siria, va fi emis în combinaţie cu alte ordine separate ce blochează restabilirea tuturor refugiaţilor din Siria în SUA şi care suspendă vizele americane pentru cetăţenii din Siria, Irak, Iran şi alte câteva ţări musulmane, până când va fi pus în picioare un sistem agresiv de examinare a persoanelor care vor să ajungă în SUA.
Agenţia de ştiri Reuters susţine că a văzut o versiune preliminară a ordinului executiv cu privire la zonele sigure din Siria. Agenţia a declarat că ordinul cere Pentagonului şi Departamentului de Stat american să elaboreze în 90 de zile un plan privind „crearea de zone sigure în Siria şi regiunea învecinată, în care cetăţenii sirieni strămutaţi din ţara lor natală să poată aştepta o instalare stabilă precum repatrierea sau posibilitatea reinstalării într-o altă ţară”.
Reuters şi AP au declarat că documentul un oferă detalii privind ceea ce va constitui o zonă sigură, unde mai exact vor fi ele create şi cine le va proteja. Iordania, Turcia şi alte ţări învecinate deja găzduiesc milioane de refugiaţi sirieni.
Guvernul turc a făcut presiuni îndelungate pentru crearea unei zone interzise zborului (no-fly) în Siria la graniţa sa turco-siriană.
În timp ce diverşi politicieni americani au ridicat posibilitatea creării de zone sigure în Siria, inclusiv rivala democrată a lui Trump în alegerile prezidenţiale, Hillary Clinton, fostul preşedinte Barack Obama a refuzat propunerea de teamă că aceasta ar implica SUA şi mai mult în sângerosul conflict sirian vechi de aproape şase ani şi de existenţa unei posibilităţi ca forţele aeriene americane să se ciocnească cu forţele aeriene ruseşti, ambele desfăşurând campanii aeriene separate în Siria.
Aceste incidente aeriene ar putea avea loc dacă Trump alege să aplice restricţii no-fly deasupra zonelor sigure pe care le plănuieşte.
Mai mult, forţele terestre americane vor fi probabil necesare pentru a proteja civilii din acele zone, crescând mult costul intervenţiei în Siria atât din punctul de vedere al banilor cât şi al vieţilor riscate.
Oficialii militari americani au avertizat de mult timp că o creare a zonelor sigure în interiorul Siriei va necesita mult mai multe resurse decât cele deja dedicate luptei împotriva grupului jihadist Statul islamic în Siria. Aceştia au mai adăugat că va fi dificil ca SUA să se asigure că militanţii nu se infiltrează în acele zone, în mijlocul haosului provocat de războiul civil sirian.
În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a sugerat că va cere statelor bogate din Golful Persic să ajute la acoperirea costurilor financiare pentru aceste “paradisuri sigure”.
În privinţa planurilor mai ample anti-imigraţie ale lui Trump, Reuters a raportat că ordinul executiv preliminar al lui Trump ce interzice temporar accesul în SUA în cazul refugiaţilor din Siria şi alte ţări, cu excepţia situaţiilor în care aceştia sunt minorităţi religioase persecutate, susţine că măsurile sunt necesare pentru a „proteja poporul american de atacuri teroriste comise de cetăţeni străini”.
AP a raportat că ordinul preliminar susţine că scopul său este acela de a oferi asigurări că toţi cei care primesc acceptul de a pătrunde în SUA nu „au atitudini ostile faţă de ţara noastră şi principiile sale fondatoare”.
„Nu putem şi nu ar trebui să îi primim în ţara noastră pe cei care nu susţin Constituţia americană sau pe cei care plasează edictele religioase violente înaintea legii americane”, susţine Trump în acel ordin, conform AP.
Grupurile pentru drepturile omului au denunţat planurile anti-imigraţie ale lui Trump.
„Preşedintele trebuie să ştie că este un prost absolut pentru că dezvoltă acest tip de ostilitate în primele sale zile [la conducerea SUA]. Acest lucru va alimenta violenţa împotriva americanilor din jurul lumii”, a declarat Seth Kaper-Dale, un pastor al Bisericii Reformate din Highland Park, New Jersey, care a adăugat că a ajutat la restabilirea a 28 de familii de refugiaţi şi solicitanţi de azil în acest stat american în 2016.
„Niciodată în istoria ţării nu am impus o interdicţie asupra imigranţilor sau refugiaţilor pe baza religiei”, a declarat Nihad Awad, director executiv al Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice, susţinând că ordinul lui Trump este o „confirmare tulburătoare a Islamofobiei” ce a fost evidentă în timpul campaniei prezidenţiale a preşedintelui republican.
„Construirea unui zid în jurul nostru, criminalizarea unei religii şi răspândirea fricii în inimile imigranţilor fac America lui Trump să arate tot mai mult ca un stat poliţienesc decât ca republica ce suntem cu adevărat”, a declarat Wade Henderson, preşedinte al The Leadership Conference on Civil and Human Rights.