Trump ordonă construirea zidului şi pedepsirea oraşelor "sanctuar"

În prima săptămână după învestire, Trump îşi respectă două dintre cele mai controversate promisiuni făcute în campania electorală.
Donald Trump
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care cere construirea zidului la graniţa cu Mexicul, făcând primul pas către respectarea uneia dintre cele mai controversate promisiuni făcute în campania electorală.

„Am vorbit despre acest lucru de la început”, a declarat preşedintele republican în timp ce semna actul în cadrul unei ceremonii la Departamentul de Securitate Internă, miercuri, conform Reuters.

Zidul se va întinde pe o distanţă de 3.200 km de-a lungul graniţei cu Mexicul.

Frontiera dintre SUA şi Mexic este una dintre cele mai supravegheate din lume, dar şi una dintre cele mai permeabile, prin ea fiind traficate droguri, arme şi persoane.

Miercuri Trump a declarat în cadrul unui interviu pentru ABC News că ridicarea noului zid va începe în câteva luni, dar că programul propriu-zis va fi demarat imediat.

Trump a mai promis că Mexicul va rambursa Statelor Unite „100%” din costurile ridicării zidului.

Preşedintele american mai luat o măsură care să stăvilească oprirea imigraţiei ilegale, semnând o altă ordonanţă care autorizează pedepsirea aşa-numitelor oraşe-sanctuar - care adăpostesc imigranţi ilegali.

Directiva opreşte finanţarea din fonduri federale în statele "sanctuar" şi oraşele care adăpostesc imigranţi.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat miercuri că cele două măsuri reprezintă primul pas luat de noua administraţie pentru a consolida cu adevărat o graniţă "foarte permeabilă".

„Aceste măsuri vor stăvili fluxul de droguri, infracţionalitate şi imigranţi ilegali în SUA” a mai adăugat el.

În timpul campaniei sale Trump a promis că va ridica un zid de-a lungul graniţei sudice a SUA, pentru a preveni intrarea ilegală a mexicanilor în SUA.

Magnatul a estimat că un astfel de zid ar costa circa 8 miliarde şi că ar putea să forţeze Mexicul să plătească suma.

Însă la începutul acestei luni Trump s-a alăturat altor republicani afirmând că SUA ar trebui să finanţeze zidul, insistând totuşi că va face Mexicul să plătească în final.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a declarat răspicat în repetate rânduri că nu va plăti pentru proiect.

Ministrul de externe mexican, Luis Videgaray, a reiterat şi el remarcile lui Nieto pe 11 ianuarie, avertizând că Mexicul nu are nicio intenţie să plătească pentru zid.