Secret Empires: o nouă carte zguduie Washingtonul. Fostul vicepreşedinte american învinuit de relaţii cu China

Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă
Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Compania privată a fiului fostului vicepreşedinte Joe Biden, Hunter Biden, a semnat un acord de miliarde de dolari cu o filială a băncii guvernului chinez, Bank of China, la doar 10 zile după ce tatăl şi fiul au zburat în China în 2013.

Afacerea Biden este doar una dintre cele dezvăluite într-o nouă carte de investigaţii Secret Empires: How the American Political Class Hides Corruption and Enriches Family and Friends - Imperiile Secrete: Cum clasa politică americană ascunde corupţia şi îmbogăţeşte familia şi prietenii - n.r) scrisă de către preşedintele organizaţiei Government Accountability Institute şi, mai nou, editor senior al Breitbart News, Peter Schweizer. Ultima carte a lui Schweizer, Clinton Cash, a declanşat o investigaţie a FBI în cadrul Fundaţiei Clinton şi a contribuit la căderea imperiului Clinton imediat după alegerile din noiembrie 2016.

Corupţia Partidului Democrat nu este un subiect nou, iar tranzacţiile liderilor democraţi cu China comunistă constituie un subiect prea puţin discutat, dar cunoscut. Barack Obama a fost acuzat de finanţare a campaniei din 2008 cu ajutorul unor cărţi de credit din strănătate (deci ilegal), cu ajutorul unui magnat american din China, conectat cu lumea finanţelor din Shanghai, pe nume Robert Roche, iar despre clanul Clinton este cunoscută afacerea Charles Trie - finanţarea campaniei din 1996 cu ajutorul unor fonduri misterioase care apăreau de la adrese fictive din cartierul chinez al New Yorkului - dar şi vânzarea de tehnologie militară ultrasecretă Chinei.

Acum în mijlocul scandalului se află Joe Biden, fostul vicepreşedinte american - sub administraţia Obama.

Potrivit unui extras în exclusivitate din carte publicat de New York Post, acordul familiei Biden cu firme chinezeşti a avut loc după cum urmează:

Hunter Biden a fost directorul unei companii numite Rosemont Seneca Bohai. În decembrie 2013, vicepreşedintele Biden şi fiul său Hunter au zburat la bordul Air Force Two în China. La zece zile după călătorie, o subsidiară a Bank of China numită Bohai Capital a semnat o înţelegere exclusivă cu firma lui Hunter Biden pentru a forma un fond de investiţii în valoare de 1 miliard de dolari, numit Bohai Harvest RST. Acordul a fost ulterior majorat la 1,5 miliarde USD.

Joe Biden nu a comentat încă despre cum i-a fost permis fiului unui vicepreşedinte în exerciţiu să încheie un acord de miliarde de dolari cu guvernul chinez comunist - şi nici dacă au ştiut sau au fost implicaţi în afacere.

Secret Empires a ajuns în librării în SUA, marţi, 20 martie.