Pompeo sprijină loviturile israeliene în Siria, Tel Aviv-ul are dreptul să "se apere"

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat duminică că susţine „dreptul Israelului de a se apăra de ameninţările reprezentate de Gărzile Revoluţionare Iraniene”, după ce armata israeliană a efectuat sâmbătă un atac asupra unor ţinte din Siria presupus iraniene.

Pompeo a replicat că a vorbit duminică cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre atacurile aeriene din Siria şi şi-a exprimat sprijinul, susţinând că atacurile aeriene cu drone au fost realizate ca parte a „dreptului Israelului de a se apăra de ameninţările reprezentate de Gărzile Revoluţionare Iraniene.

Într-o postare separată, Pompeo a declarat că a susţinut poziţia premierului israelian Netanyahu potrivit căruia „Israelul va atinge ţinte IRGC care ameninţă Teheranul, oriunde s-ar afla”.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat pentru The Associated Press că oficialii israelieni au monitorizat ceea ce credeau a fi un plan secret al forţelor Quds ale Gărzilor Revoluţionare Iraniene de a trimite drone de atac cu explozibil în Israel.

Pe de altă parte, Mohsen Rezaee, secretarul unui consiliu al liderului suprem iranian a respins afirmaţiile armatei israeliene potrivit cărora forţele iraniene au fost lovite în atacurile aeriene israeliene nocturne în apropierea Damascului, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri ILNA.

Israelul a preluat controlul unei părţi a Înălţimilor Golan din Siria în timpul Războiului de şase zile din 1967 şi a anexat formal teritoriul în 1981. La scurt timp după aceea, ONU a declarat mişcarea Tel Aviv-ului „nulă şi fără efect juridic internaţional.”

Cu toate acestea, în martie, preşedintele american Donald Trump a recunoscut oficial Înălţimile Golan teritoriu israelian, determinând critici internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe