Trump, penalizat de China pentru noile tarife de mare amploare. Acordul privind TikTok a fost amânat de statul comunist

Preşedintele Donald Trump a declarat vineri că va semna un ordin executiv pentru a menţine tiktok în funcţiune în SUA pentru încă 75 de zile, pentru a oferi administraţiei sale mai mult timp să negocieze un acord pentru a aduce platforma de social media sub proprietate americană.
Ordinul a fost anunţat în timp ce oficialii de la Casa Albă credeau că se apropie de un acord pentru ca operaţiunile platformei să fie separate într-o nouă companie cu sediul în SUA, deţinută şi operată de o majoritate de investitori americani, cu ByteDance din China păstrând o poziţie minoritară, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.
Însă Beijingul a frânat joi un acord după ce Trump a anunţat tarife de amploare în întreaga lume, inclusiv împotriva Chinei. Reprezentanţii ByteDance au sunat la Casa Albă pentru a indica faptul că China nu va mai aproba acordul până când nu vor putea avea loc negocieri privind comerţul şi tarifele, a declarat persoana, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta detaliile sensibile ale negocierilor.
Congresul SUA a impus ca platforma să fie dezinvestită din China până la 19 ianuarie sau să fie interzisă în SUA din motive de securitate naţională, dar Trump a acţionat unilateral pentru a prelungi termenul până la acest weekend, în timp ce încerca să negocieze un acord pentru a o menţine în funcţiune. Trump a primit recent o serie de oferte din partea întreprinderilor americane care doresc să cumpere o parte din popularul site de socializare, potrivit AP.
Dar vineri a devenit incert dacă un acord provizoriu ar putea fi anunţat după ce revenirea guvernului chinez asupra poziţiei sale a complicat capacitatea TikTok de a trimite semnale clare cu privire la natura acordului la care s-a ajuns, de teama de a perturba negocierile sale cu autorităţile de reglementare chineze.
Potenţialul acord a fost construit pe parcursul mai multor luni, echipa vicepreşedintelui J.D. Vance negociind direct cu mai mulţi investitori potenţiali şi cu oficiali din cadrul ByteDance. Planul prevedea o perioadă de închidere de 120 de zile pentru finalizarea documentelor şi a finanţării. Tranzacţia a avut, de asemenea, aprobarea investitorilor existenţi, a noilor investitori, a ByteDance şi a administraţiei.
Administraţia Trump aparent a considerat că Beijingul va aproba acordul înainte ca tarifele să intre în vigoare. Trump a indicat vineri că încă mai poate încheia un acord în timpul prelungirii de 75 de zile.
"Administraţia mea a lucrat din greu la o înţelegere pentru a salva TikTok şi am făcut progrese extraordinare”, a postat Trump pe platforma sa de social media. "Acordul necesită mai multă muncă pentru a ne asigura că toate aprobările necesare sunt semnate, motiv pentru care semnez un ordin executiv pentru a menţine TikTok în funcţiune pentru încă 75 de zile".
Trump a adăugat: "Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu TikTok şi China pentru a încheia Acordul".
Un purtător de cuvânt al ByteDance a confirmat într-o declaraţie că a discutat o "potenţială soluţie" cu guvernul SUA, dar a menţionat că "nu a fost validat un acord ".
"Există chestiuni cheie care trebuie rezolvate", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei. "Orice acord va fi supus aprobării în conformitate cu legislaţia chineză".
TikTok, care are sedii în Singapore şi Los Angeles, a declarat că prioritizează siguranţa utilizatorilor, iar Ministerul de Externe al Chinei a declarat că guvernul comunist chinez nu a cerut niciodată şi nu va cere companiilor să "colecteze sau să furnizeze date sau informaţii" deţinute în ţări străine.
Extinderea lui Trump marchează a doua oară când acesta a blocat temporar legea din 2024, care a interzis populara platformă de socializare video, după ce a trecut termenul limită pentru ca ByteDance să cedeze. Legea respectivă a fost adoptată cu sprijin bipartizan în Congres şi a fost susţinută în unanimitate de Curtea Supremă, care a declarat că interdicţia a fost necesară pentru securitatea naţională.
Reprezentantul Raja Krishnamoorthi, cel mai important democrat din Comitetul pentru China al Camerei Reprezentanţilor şi coautor al proiectului de lege TikTok, a declarat vineri că nu ar trebui să mai existe nicio întârziere. "Ofertanţii sunt aliniaţi, iar ceasul ticăie. Nu mai există scuze. Este timpul să facem treaba. Este timpul să respectăm legea şi să salvăm TikTok acum", a spus el.
Deşi decizia de a menţine TikTok în viaţă printr-un ordin executiv a fost examinată cu atenţie, aceasta nu s-a confruntat cu o contestaţie în instanţă. Acest tip de reacţie este puţin probabilă, spun experţii juridici, în parte din cauza dificultăţii de a stabili dreptul legal sau calitatea procesuală a unei persoane. Un reclamant ar trebui să fie în măsură să demonstreze un prejudiciu cauzat de întârzierea punerii în aplicare a legii.
Cu toate acestea, în cazul în care extinderea menţine controlul asupra algoritmului TikTok sub autoritatea ByteDance, preocupările legate de securitatea naţională care au condus la interdicţie persistă.
Chris Pierson, CEO al platformei de securitate cibernetică şi de protecţie a vieţii private BlackCloak, a declarat că, dacă algoritmul este în continuare controlat de ByteDance, atunci este în continuare "controlat de o companie care se află într-un stat-naţiune străin, adversar, care de fapt ar putea utiliza aceste date în alte scopuri".
"Principalul motiv pentru toate acestea este controlul datelor şi controlul algoritmului", a spus Pierson, care, timp de peste un deceniu, a făcut parte din Comitetul pentru confidenţialitate şi Subcomitetul pentru securitate cibernetică al Departamentului pentru Securitate Internă.
"Dacă niciunul dintre aceste două lucruri nu se schimbă, atunci nu s-a schimbat scopul de bază şi nu s-au schimbat riscurile de bază care sunt prezentate".
Legea permite o amânare de 90 de zile, dar numai dacă există o înţelegere pe masă şi o notificare oficială către Congres. Acţiunile de până acum ale lui Trump încalcă legea, a declarat Alan Rozenshtein, profesor asociat de drept la Universitatea din Minnesota.
În plus, Rozenshtein a respins afirmaţia lui Trump că amânarea interdicţiei este o "prelungire".
"El nu prelungeşte nimic. Aceasta continuă să fie pur si simplu o declaraţie unilaterală de neaplicare", a spus el. "Tot ce face este să spună că nu va aplica legea timp de încă 75 de zile. Legea este încă în vigoare. Companiile încă o încalcă prin furnizarea de servicii către TikTok".
Prelungirea vine într-un moment în care americanii sunt şi mai divizaţi decât în urmă cu doi ani cu privire la ce să facă în legătură cu TikTok.
Un sondaj recent al Pew Research Center a arătat că aproximativ o treime dintre americani au declarat că susţin o interdicţie TikTok, în scădere de la 50% în martie 2023. Aproximativ o treime au spus că s-ar opune unei interdicţii, iar un procent similar au spus că nu sunt siguri.
Potrivit raportului, printre cei care s-au declarat în favoarea interzicerii platformei de social media, aproximativ 8 din 10 au menţionat ca factor major al deciziei lor îngrijorarea cu privire la punerea în pericol a securităţii datelor utilizatorilor.