Netanyahu, lovit de un nou scandal care îi leagă pe consilierii săi apropiaţi de Qatar

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu este din nou implicat într-un scandal, după ce poliţia a arestat săptămâna aceasta doi dintre colaboratorii săi apropiaţi, suspectaţi că au acceptat bani din Qatar pentru a promova o imagine pozitivă a statului arab în Israel.
Afacerea i-a captivat pe israelieni deoarece Qatar, o ţară pe care mulţi o consideră un protector al Hamas şi care nu are legături diplomatice oficiale cu Israelul, pare să fi pătruns în cele mai înalte coridoare ale puterii israeliene, potrivit AP.
Qatarul, care este un mediator cheie pentru Hamas în negocierile de încetare a focului cu Israelul, neagă că ar susţine gruparea militantă.
Netanyahu a dat o declaraţie Poliţiei pe această temă, dar nu este suspect în acest caz, pe care îl consideră nefondat şi menit să îi dărâme puterea.
Ancheta este cel mai recent scandal care îl tulbură pe Netanyahu, care face obiectul unui proces de corupţie de lungă durată şi care se revoltă în mod regulat împotriva unui "stat paralel" care vrea să îl elimine.
Criticii spun că Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al ţării, a lucrat în ultimii ani pentru a submina instituţiile statului Israel, inclusiv sistemul judiciar. Cel mai recent, aceştia indică încercarea sa de a-l demite pe şeful agenţiei de securitate internă a Israelului, care investighează, de asemenea, presupusele legături ale biroului său cu regimul din Qatar.
Qatargate
Denumită "Qatargate" de către presa israeliană, ancheta se concentrează pe acuzaţiile potrivit cărora doi consilieri apropiaţi ai lui Netanyahu - Jonatan Urich, consultant media de lungă durată, şi Eli Feldstein, fost purtător de cuvânt - au fost angajaţi să desfăşoare o campanie de relaţii publice cu scopul de a îmbunătăţi imaginea Qatarului în rândul israelienilor în timp ce statul arab negocia în numele Hamas o încetare a focului în Gaza. Se presupune că plăţile au fost direcţionate prin intermediul unui lobbyist american.
Potrivit unui document judiciar, lobbyistul american şi Urich au stabilit o "legătură de afaceri" pentru a promova în mod pozitiv Qatarul şi pentru a răspândi mesaje negative despre Egipt, un alt mediator important în negocierile de încetare a focului între Israel şi Hamas.
Feldstein ar fi fost plătit pentru a transmite aceste mesaje jurnaliştilor. El şi Urich ar putea fi acuzaţi de contact cu un agent străin, spălare de bani, luare de mită, fraudă şi abuz de încredere, potrivit presei israeliene. În afară de câştigul financiar, orice alte motive posibile sunt neclare.
Unul dintre jurnaliştii israelieni anchetaţi în acest caz este Zvika Klein, redactor-şef al Jerusalem Post, un cotidian israelian în limba engleză. Potrivit unui articol publicat săptămâna aceasta în Post, Klein a vizitat Qatarul la invitaţia guvernului acestuia anul trecut şi a scris ulterior o serie de articole despre impresiile sale, unul dintre acestea prezentând argumentele Qatarului împotriva acuzaţiilor israeliene conform cărora statul arab ar susţine gruparea militantă Hamas. Ziarul a precizat că lui Klein, care nu a putut fi contactat pentru comentarii, îi este în prezent interzis să vorbească cu jurnaliştii.
Netanyahu a catalogat ancheta drept o vânătoare de vrăjitoare politică şi a acuzat Poliţia că îi ţine pe consilierii săi drept "ostatici" - o formulare care i-a înfuriat pe mulţi în Israel, din cauză că Hamas încă ţine zeci de persoane captive în Gaza după atacul din 7 octombrie 2023.
Marţi, un judecător a prelungit detenţiile lui Urich şi Feldstein - care a fost pus sub acuzare într-un caz separat privind divulgarea de informaţii clasificate către un tabloid german.
Dacă noile acuzaţii sunt întemeiate, este vorba de "un abuz în serviciu”, a declarat Tomer Naor, de la Mişcarea pentru un Guvern de Calitate în Israel. Ceea ce este deosebit de îngrijorător, a spus el, este uşurinţa cu care actorii externi par să fi obţinut acces la cercul restrâns al prim-ministrului şi faptul că consilierii ar fi promovat punctele de vedere ale Qatarului în faţa jurnaliştilor, dând în acelaşi timp impresia că mesajele provin din biroul premierului.
Războiul de aproape 18 luni din Gaza continuă după eşecul de luna trecută al unei încetări a focului de 42 de zile, în asigurarea căreia Qatarul a jucat un rol-cheie.
Printre israelieni, emiratul bogat în gaze este cel mai bine cunoscut pentru trimiterea de bani în Gaza începând din 2018 - un efort menit să ajute familiile sărace. Dar analiştii şi foştii oficiali spun că o parte din banii trimişi cu binecuvântarea lui Netanyahu au ajuns la aripa militară a Hamas şi au ajutat-o să se pregătească pentru atacurile din 7 octombrie 2023.
Israelienii sunt, de asemenea, suspicioşi cu privire la intenţiile Qatarului, deoarece acesta este baza liderilor politici ai Hamas, iar radiodifuzorul său Al Jazeera este văzut de Israel ca o portavoce a Hamas, acuzaţii pe care reţeaua le neagă. Qatarul spune că a furnizat ajutor umanitar în Gaza în deplină coordonare cu guvernul israelian.
Când a fost contactat de AP, un oficial al guvernului din Qatar nu a răspuns direct la presupusele legături cu consilierii lui Netanyahu. Acesta a declarat că eforturile de mediere privind Gaza vor continua.
Cândva ţinta unei blocade regionale din cauza presupuselor sale legături cu grupările extremiste islamiste şi cu Iranul, Qatarul a încercat mult timp să fie văzut ca un actor regional influent şi ca un mediator de încredere al conflictelor.
Cu toate acestea, pe parcursul războiului din Gaza, multe persoane din Israel, inclusiv Netanyahu, şi-au exprimat furia că Qatarul nu face suficient pentru a exercita presiuni asupra Hamas în vederea respectării condiţiilor impuse de Israel pentru încetarea focului.
Scopul Qatarului în presupusa campanie de relaţii publice din Israel ar fi putut fi să înăbuşe aceste acuzaţii şi să se asigure că acestea nu influenţează SUA, cu care are legături strânse de securitate, a declarat Yoel Guzansky, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională, un think tank din Tel Aviv.
Acesta a afirmat că orice efort de a defăima Egiptul, un mediator de lungă durată între Israel şi palestinieni, ar fi putut fi o modalitate de a îmbunătăţi propria poziţie regională a Qatarului.
Netanyahu
Nu este clar dacă Netanyahu ştia ceva despre presupusele abateri ale consilierilor săi.
Consilierii anteriori care au avut probleme cu legea au devenit martori împotriva lui Netanyahu în procesul său de corupţie. Mărturia lui Netanyahu în acest proces a fost întreruptă după arestarea lui Urich şi Feldstein în această săptămână; el a fost chemat să dea Poliţiei o declaraţie despre caz.
Netanyahu este supus unei presiuni publice imense pentru a-şi asuma responsabilitatea pentru rolul său în eşecul de a preveni atacul din 7 octombrie, permiţând inclusiv transferul de bani din Qatar în Gaza.
În ultimele săptămâni au izbucnit proteste masive faţă de decizia lui Netanyahu de a pune capăt încetării focului în Gaza, care a facilitat eliberarea a zeci de ostatici, şi faţă de măsurile sale de concediere a şefului agenţiei de securitate internă a ţării şi a procurorului general.
Încercarea de a-l demite pe şeful Shin Bet, Ronen Bar, a avut loc în timp ce agenţia îşi desfăşura propria anchetă privind legăturile cu Qatar. Acest lucru a dus la acuzaţii că Netanyahu încearcă să înăbuşe ancheta.
Netanyahu a sugerat, cu puţine dovezi, că ancheta a fost rezultatul unei înţelegeri între Bar şi procurorul general, ca o modalitate de a împiedica demiterea şefului securităţii interne. O instanţă a blocat demiterea lui Bar în aşteptarea unor noi audieri. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Netanyahu să încerce să numească un înlocuitor.