Trump îl ia în considerare pe Stephen Miller pentru funcţia de consilier pentru securitate naţională

Adjunctul şefului de cabinet Stephen Miller vorbeşte cu reprezentanţii presei la Casa Albă din Washington, pe 28 aprilie 2025. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Aldgra Fredly
05.05.2025

Preşedintele Donald Trump a declarat, pe 4 mai, că intenţionează să numească o persoană în funcţia de consilier pentru securitate naţională în decurs de şase luni, iar adjunctul şefului de cabinet, Stephen Miller, ar putea fi selectat pentru acest rol.

Această decizie vine în urma plecării lui Mike Waltz din funcţie, după ce Trump a declarat pe 1 mai că îl nominalizează pe Waltz pentru funcţia de ambasador al SUA la Naţiunile Unite, iar secretarul de stat Marco Rubio va ocupa funcţia de consilier interimar pentru securitate naţională.

În declaraţiile făcute reporterilor la bordul avionului Air Force One, Trump a menţionat că multe persoane sunt interesate de funcţia de consilier pentru securitate naţională, Miller fiind considerat principalul candidat.

„Stephen Miller se află în vârful ierarhiei. Cred că, într-un fel, el deja ocupă această funcţie. Pentru că are multe de spus despre multe lucruri. Stephen Miller este o persoană foarte apreciată în administraţie”, a spus el.

Miller a fost consilier principal în primul mandat al lui Trump şi un personaj central în multe dintre deciziile sale politice, concentrându-se pe imigraţia ilegală şi securitatea frontierelor. În prezent, el ocupă funcţia de şef adjunct al cabinetului lui Trump pentru politică şi consilier pentru securitate internă.

Întrebat despre plecarea lui Waltz din funcţie, Trump a spus că acesta nu a demisionat, ci a fost pur şi simplu mutat într-o altă funcţie, pe care a descris-o ca fiind „o poziţie mai înaltă”.

„Nu mi-am pierdut încrederea în el. Se duce la Naţiunile Unite. [...] Pentru mine, personal, dacă aş avea de ales, aş prefera să am acea funcţie decât cealaltă”, a specificat Trump.

Waltz a fost supus unei anchete în urma unui incident din martie, când l-a adăugat accidental pe redactorul-şef al The Atlantic, Jeffrey Goldberg, într-un grup de chat Signal în care mai mulţi oficiali de rang înalt ai administraţiei discutau despre reluarea campaniei de atacuri aeriene ale SUA împotriva teroriştilor Houthi din Yemen.

La discuţia din grupul de chat Signal ar fi participat şi alţi oficiali ai administraţiei Trump, printre care secretarul Apărării Pete Hegseth, vicepreşedintele JD Vance şi directoarea Serviciului Naţional de Informaţii, Tulsi Gabbard.

Casa Albă a declarat că pe chat nu au fost împărtăşite informaţii clasificate. Într-un interviu acordat în martie pentru Fox News, Waltz şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru incident şi a negat că îl cunoaşte personal pe Goldberg.

După anunţul lui Trump privind nominalizarea sa pentru funcţia de ambasador la ONU, Waltz a postat pe reţelele de socializare că este „profund onorat să-mi continui serviciul pentru preşedintele Trump şi pentru marea noastră naţiune”. Numirea sa la ONU va necesita aprobarea Senatului.

Schimbarea rolului lui Waltz a survenit deoarece acesta a îndeplinit speranţele lui Trump pentru candidatul la această funcţie: realizarea de reforme în cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi contracararea influenţei celor care nu sunt loiali politicii administraţiei Trump, a declarat Vance pe 1 mai.

Trump o nominalizase anterior pe deputata Elise Stefanik (R-N.Y.) ca ambasador al său la ONU, dar ea a fost în cele din urmă retrasă din cursă în martie.

„Trebuie să fim uniţi pentru a ne îndeplini misiunea, iar Elise Stefanik a fost o parte vitală a eforturilor noastre încă de la început. Având o majoritate foarte strânsă, nu vreau să risc cu nimeni altcineva care candidează pentru locul Elisei”, a susţinut Trump.

Stefanik a declarat pentru Fox News în martie că s-a retras din procesul de confirmare în Senat pentru funcţia de ambasador la ONU din cauza marjei mici a Partidului Republican în Camera Reprezentanţilor şi a presupusei „corupţii” din New York.

Joseph Lord şi Jack Phillips au contribuit la acest articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor