Trump promite din nou să-şi doneze întregul salariu prezidenţial guvernului federal

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, pe 4 mai, că va dona din nou întregul său salariu prezidenţial guvernului federal, aşa cum a făcut şi în primul său mandat.
„Fac ceva ce niciun alt preşedinte nu a mai făcut – poate doar George Washington. Îmi donez întregul salariu guvernului. Şi voi face asta din nou”, a afirmat Trump.
„Este un salariu substanţial – jumătate de milion de dolari pe an sau 550.000 de dolari anual, timp de patru ani – adică câteva milioane de dolari”, a precizat el, făcând referire la salariul plus alte beneficii, cum ar fi indemnizaţiile pentru călătorii şi cheltuieli.
În timpul primului său mandat, Trump şi-a donat salariul către mai multe agenţii federale, printre care Serviciul Parcurilor Naţionale, Departamentul Educaţiei, Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane (HHS) – în special pentru combaterea crizei opioidelor –, Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul pentru Veterani, Biroul Chirurgului General (pentru răspunsul la pandemia de COVID-19) şi Administraţia pentru Întreprinderi Mici.
Încă din 2017, când a preluat funcţia, Trump a pus accentul pe reducerea cheltuielilor guvernamentale acolo unde era posibil.
El s-a arătat nemulţumit de lipsa de acoperire mediatică privind acest gest:
„N-am văzut niciun articol care să spună că am donat. Nimănui nu i-a păsat. Dar garantez că, dacă n-aş fi donat, ar fi fost un scandal uriaş.”
Constituţia SUA impune ca preşedintele să primească o „remuneraţie” pentru serviciile sale, care „nu poate fi nici mărită, nici micşorată pe durata mandatului pentru care a fost ales”.
Asta înseamnă că, din punct de vedere tehnic, preşedintele nu poate refuza salariul stabilit de Congres, însă poate alege să-l doneze după ce îl primeşte.
În prezent, salariul preşedintelui SUA este de 400.000 de dolari anual, la care se adaugă beneficii în valoare de 169.000 de dolari pentru cheltuieli, călătorii şi activităţi de protocol. Dintre acestea, 450.000 de dolari trebuie plătiţi prin lege preşedintelui, dar modul în care îi foloseşte este la latitudinea acestuia.
George Washington, deşi a refuzat iniţial salariul – la fel ca în perioada în care a condus Armata Continentală în timpul Revoluţiei Americane – a fost în cele din urmă convins să accepte un salariu anual de 25.000 de dolari, echivalentul a circa 900.000 de dolari astăzi. Totuşi, el şi-a acoperit singur cheltuielile.
După Washington, doar doi preşedinţi americani au mai refuzat salariul: Herbert Hoover, care şi-a donat întregul venit către organizaţii caritabile, şi John F. Kennedy, care provenea dintr-o familie foarte înstărită şi a făcut acelaşi gest, păstrând doar contul de cheltuieli de 50.000 de dolari.
Deşi rareori un preşedinte renunţă la salariu, Trump – cunoscut pentru imperiul său imobiliar şi averea declarată – a promis încă din campania din 2016 că nu va accepta retribuţia dacă va fi ales.
Anunţul său vine în contextul în care, sub conducerea lui Elon Musk, Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE) derulează o campanie pentru reducerea risipei, a fraudei şi a abuzurilor în cheltuielile publice.