Trump îi cere lui Pompeo să nu mai meargă în Coreea de Nord. Arată China cu degetul
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a anulat vineri călătoria planificată a secretarului de stat Mike Pompeo în Coreea de Nord, la doar o zi după ce acesta din urmă a anunţat vizita.
Anunţându-şi decizia pe Twitter, Trump a scris că i-a cerut lui Pompeo să nu mai meargă „deoarece consider că nu facem suficiente progrese în privinţa denuclearizării Peninsulei Coreene”, potrivit Deutsche Welle.
Apoi, Trump a luat în vizor China, acuzând Beijingul că nu ajută la procesul de dezarmare, fără a elabora. De asemenea, el a insinuat că decizia sa de a anula călătoria are legătură cu războiul comercial dintre SUA şi China.
„Secretarul Pompeo abia aşteaptă să meargă în Coreea de Nord în viitorul apropiat, cel mai probabil după soluţionarea relaţiei noastre comerciale cu China”, a afirmat Trump.
Preşedintele american şi-a concluzionat anunţul, precizând: „Între timp, aş dori să trimit cele mai calde urări şi respectul meu preşedintelui Kim [Jong-un]. Abia aştept să îl văd în curând!”.
Joi, Pompeo a anunţat că va călători săptămâna viitoare în Coreea de Nord, împreună cu noul reprezentant special al SUA pentru Phenian, Stephen Biegun.
Diverşi experţi au avertizat că summitul din Singapore dintre Trump şi Kim din luna iunie a produs doar acorduri vagi cu privire la denuclearizare şi nu a inclus un plan concret. Când a plecat de la summit, Trump a declarat că nu mai există o ameninţare nucleară din partea regimului comunist nord-coreean.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat luni un raport în care şi-a exprimat „marea îngrijorare” cu privire la programul nuclear nord-coreean.
În plus, administraţia Trump a continuat să amplifice războiul său comercial cu China prin anunţarea de noi tarife împotriva unor importuri chineze în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari. Beijingul a lansat propriile sale noi tarife împotriva SUA şi a avertizat că va continua să răspundă la fel la potenţialele viitoare mişcări similare din partea Washingtonului.