Trump îi cere lui Pompeo să nu mai meargă în Coreea de Nord. Arată China cu degetul

La scurt timp după anunţarea unei călătorii în Coreea de Nord, secretarului de stat american Mike Pompeo i s-a cerut de către preşedintele Trump să renunţe la deplasare. Liderul american a insinuat că vizitele viitoare vor depinde de rezolvarea unei dispute comerciale cu China.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a anulat vineri călătoria planificată a secretarului de stat Mike Pompeo în Coreea de Nord, la doar o zi după ce acesta din urmă a anunţat vizita.

Anunţându-şi decizia pe Twitter, Trump a scris că i-a cerut lui Pompeo să nu mai meargă „deoarece consider că nu facem suficiente progrese în privinţa denuclearizării Peninsulei Coreene”, potrivit Deutsche Welle.

Apoi, Trump a luat în vizor China, acuzând Beijingul că nu ajută la procesul de dezarmare, fără a elabora. De asemenea, el a insinuat că decizia sa de a anula călătoria are legătură cu războiul comercial dintre SUA şi China.

„Secretarul Pompeo abia aşteaptă să meargă în Coreea de Nord în viitorul apropiat, cel mai probabil după soluţionarea relaţiei noastre comerciale cu China”, a afirmat Trump.

Preşedintele american şi-a concluzionat anunţul, precizând: „Între timp, aş dori să trimit cele mai calde urări şi respectul meu preşedintelui Kim [Jong-un]. Abia aştept să îl văd în curând!”.

Joi, Pompeo a anunţat că va călători săptămâna viitoare în Coreea de Nord, împreună cu noul reprezentant special al SUA pentru Phenian, Stephen Biegun.

Diverşi experţi au avertizat că summitul din Singapore dintre Trump şi Kim din luna iunie a produs doar acorduri vagi cu privire la denuclearizare şi nu a inclus un plan concret. Când a plecat de la summit, Trump a declarat că nu mai există o ameninţare nucleară din partea regimului comunist nord-coreean.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat luni un raport în care şi-a exprimat „marea îngrijorare” cu privire la programul nuclear nord-coreean.

În plus, administraţia Trump a continuat să amplifice războiul său comercial cu China prin anunţarea de noi tarife împotriva unor importuri chineze în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari. Beijingul a lansat propriile sale noi tarife împotriva SUA şi a avertizat că va continua să răspundă la fel la potenţialele viitoare mişcări similare din partea Washingtonului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe