Trump discută despre problema nord-coreeană cu Singapore şi Tailanda

Preşedintele american Donald Trump a luat legătura cu unii aliaţi din Asia pe măsură ce tensiunile legate de Coreea de Nord continuă să se intensifice. Totuşi, nu este clar dacă Trump va urmări o formă de acţiune militară împotriva Phenianului.
Preşedintele american Donald Trump, 16 februarie 2017 (Mario Tama/Getty Images)
Andrei Popescu
01.05.2017

Preşedintele american a discutat telefonic cu premierii din Tailanda şi Singapore cu privire la potenţiala extindere a ameninţării nord-coreene şi i-a invitat, de asemenea, pe amândoi la Washington, potrivit unor rapoarte publicate de Reuters. Apelurile lui Trump adresate celor doi lideri asiatici au avut loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a testat fără succes o nouă rachetă balistică.

“Ei au discutat despre modalităţile de menţinere a presiunii diplomatice şi economice asupra Coreei de Nord”, a declarat un oficial american, care a cerut să rămână anonim. Conform unor surse ale Casei Albe, s-a discutat, de asemenea, despre comerţ şi investiţii în timpul convorbirilor telefonice.

Acum o săptămână, Trump a discutat cu liderii Chinei şi Japoniei despre problema nord-coreeană. De asemenea, preşedintele american a declarat recent că un “conflict major, major” cu Coreea de Nord este posibil. Secretarul de stat american Rex Tillerson a subliniat, la rândul său, că toate opţiunile rămân pe masa discuţiilor.

Reince Priebus, şeful de personal al administraţiei prezidenţiale, a fost mult mai deschis, afirmând la reţeaua americană de televiziune ABC că discuţiile telefonice au fost importante din punct de vedere strategic:

“Avem nevoie de o cooperare la un anumit nivel cu un număr cât mai mare de parteneri în regiune pentru a ne asigura că toate lucrurile sunt puse la punct. Astfel încât, dacă ceva se întâmplă în Coreea de Nord, toată lumea să susţină un plan de acţiune pe care ar trebui să îl stabilim împreună cu partenerii noştri din regiune”, a declarat Priebus.

Priebus a confirmat că Trump discută în mod regulat cu premierul nipon Shinzo Abe şi preşedintele chinez Xi Jinping, adăugând că discuţiile cu liderii regionali au fost determinate de “potenţiale distrugeri nucleare şi masive în Asia” şi pe teritoriul SUA.

Relaţii îmbunătăţite cu Duterte

Trump a discutat, de asemenea, cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte în acest weekend, pe care l-a invitat la Casa Albă.

Duterte a fost puternic criticat anul trecut de grupurile pentru drepturile omului din cauza campaniei sale naţionale împotriva drogurilor, care a dus la moartea a peste 8.000 de persoane. Criticii susţin că o parte dintre victime sunt rezultatul execuţiilor extrajudiciare.

Totuşi, aceste temeri au fost puse pe plan secundar, deoarece stabilitatea regională rămâne ameninţată de o potenţială amplificare a conflictului cu Phenianul.

Priebus a mai precizat că cea mai mare ameninţare la adresa SUA şi a ţărilor din regiune vine dinspre Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor