Phenianul continuă să sfideze presiunea internaţională. Testează o nouă rachetă balistică

Phenianul a testat o rachetă de rază medie care s-a dezintegrat la scurt timp după lansare, conform declaraţiilor postate de armatele americană şi sud-coreeană. Testul a avut loc la scurt timp după ce ONU a avertizat Coreea de Nord să oprească provocările.
Paradă militară în capitala nord-coreeană Phenian, 15 aprilie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.04.2017

Coreea de Nord a testat sâmbătă o rachetă balistică de rază medie, sfidând retorica dură a ONU şi SUA. Totuşi, conform unor rapoarte publicate de armatele americană şi sud-coreeană, testul a eşuat deoarece racheta s-a dezintegrat la scurt timp după lansarea sa.

„Racheta nu a părăsit teritoriul nord-coreean” şi nu a prezentat o ameninţare pentru America de Nord, a declarat Dave Benham, purtător de cuvânt al Comandamentului armatei americane în Pacific. După ce a fost informat în legătură cu lansarea, preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că regimul lui Kim Jong-un „nu a respectat dorinţele Chinei”, singurul său vecin prietenos.

Totuşi, Beijingul a părut să atenţioneze ambele părţi atunci când ministrul de externe Wang Yi a declarat: „Utilizarea forţei nu rezolva problemele şi va duce doar la dezastre mai mari”.

În urmă cu câteva zile, Global Times, o publicaţie care este condusă de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a declarat: „Jocul dintre Washington şi Phenian a ajuns într-un punct critic. În cazul în care Coreea de Nord desfăşoară cel de-al şaselea test nuclear [al său], după cum este de aşteptat, este posibil, mai mult ca niciodată, ca situaţia să treacă de punctul în care se va mai putea repara ceva”.

„Toţi participanţii vor suferi consecinţele, dar Phenianul va suferi în mod sigur cele mai mari pierderi”, a avertizat publicaţia chineză.

Deşi Phenianul testează în mod regulat diverse rachete, lansarea de sâmbătă a avut loc în contextul unor tensiuni ridicate cu SUA şi în condiţiile în care preşedintele Trump a adoptat o poziţie mai dură faţă de Coreea de Nord în comparaţie cu predecesorii săi.

În cadrul unei întâlniri desfăşurate vineri la Consiliul de Securitate al ONU, diplomaţi de top din SUA şi Japonia au făcut apel la adoptarea de măsuri mai dure împotriva provocărilor nord-coreene.

„Preferăm o soluţie negociată la această problemă, dar suntem hotărâţi să ne apărăm pe noi şi aliaţii noştri”, a declarat secretarul de stat american, Rex Tillerson. Anterior, oficialul american a avertizat că politica Washingtonului a „răbdării strategice” a ajuns la final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor