Trump dă înapoi în privinţa planului de a crea o unitate de securitate cibernetică cu Putin

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras duminică propunerea de a conlucra cu omologul său rus Vladimir Putin pentru crearea unei unităţi de securitate cibernetică de prevenire a operaţiunilor de hacking şi a interferării cu alegerile, după ce a primit critici dure din partea propriului partid.
Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

Trump a scris pe Twitter că, “deşi am discutat cu preşedintele [rus Vladimir] Putin despre crearea unei unităţi de securitate cibernetică, acest lucru nu înseamnă că se va realiza. [Crearea unităţii] nu va avea loc, dar un acord de încetare poate şi chiar s-a facut!”

Aceste remarci sunt în contradicţie cu o declaraţie făcută în aceeaşi zi de preşedintele american, care aparent s-a referit şi la acordul de încetare a focului intermediat de SUA şi Rusia pentru o zonă din sud-vestul Siriei. Presupusa unitate de securitate cibernetică ar fi avut rolul de a proteja alegerile de hacking.

Preşedintele Donald Trump şi omologul său rus s-au întâlnit vineri, 7 iulie, cu ocazia summitului G20, ce a avut loc în oraşul german Hamburg.

Propunerea iniţială a fost destul de neaşteptată, ţinând cont de faptul că agenţiile americane de informaţii au afirmat că Rusia, cel mai probabil la ordinele lui Putin, s-a amestecat în campania prezidenţială din 2016 pentru a mări şansele lui Trump faţă de rivala democrată, Hillary Clinton. Putin a negat acuzaţiile.

Senatorul republican Lindsey Graham - deseori critic la adresa preşedintelui Trump - a declarat potrivit propunerii iniţiale că a conlucra cu Rusia în domeniul securităţii cibernetice “nu este cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată, dar este destul de aproape de aceasta”.

Graham, care a participat o perioadă scurtă la campania primară republicană pentru preşedinţie în 2016, a declarat în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC TV că dorinţa lui Trump de a “ierta şi uita” îl face să fie şi mai determinat să adopte o legislaţie privind impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

În opinia lui Graham, Trump face o treabă bună în privinţa Afganistanului, Coreei de Nord şi a luptei împotriva terorismului.

Dar el a adăugat că, atunci “când vine vorba de Rusia, are un unghi mort, şi a ierta şi a uita de Putin şi atacurile cibernetice înseamnă să îl împuterniceşti pe Putin, şi [Trump] face exact acest lucru”.

Marco Rubio, republican din Florida care a candidat, de asemenea, la alegerile prezidenţiale de anul trecut din partea partidului său, a scris pe Twitter: “Dacă realitatea şi pragmatismul necesită să lucrăm cu Vladimir Putin, el nu va fi niciodată un aliat sau partener de încredere”.

“A încheia un parteneriat cu Putin pentru o Unitate de Securitate Cibernetică, e similar cu a încheia un parteneriat cu [preşedintele sirian Bashar al-] Assad în ceea ce priveşte o Unitate pentru Arme Chimice”, a mai precizat Rubio.

Senatorul republican John McCain, preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA şi fost candidat prezidenţial american, a pus sub semnul întrebării ezitarea lui Trump de a penaliza Rusia.

“Nu a existat nicio penalitate. Vladimir Putin… a scăpat practic cu încercarea de a schimba rezultatul… alegerilor noastre”, a declarat McCain în cadrul emisiunii Face the Nation la CBS TV.