Siria: acordul de încetare a focului intermediat de SUA şi Rusia rezistă după prima zi

Un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, intermediat de către SUA şi Rusia în timpul summitului G20, a rezistat după prima zi, au precizat un grup de monitorizare şi unele grupări rebele.
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.07.2017

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a declarat ieri faptul că, în ciuda unor încălcări minore, “calmul a predominat” în sud-vestul Siriei după ce armistiţiul a intrat în vigoare duminică la prânz.

Acordul de încetare a focului intermediat de oficiali americani, ruşi şi iordanieni încearcă să separe forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi forţele rebele anti-guvernamentale susţinute de SUA care sunt prinse într-un război civil sângeros de peste 6 ani.

Acordul vizează provinciile Daraa, Sweida şi Quneitra în sud-vestul Siriei, de-a lungul graniţei cu Iordania.

Directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a precizat că soldaţii sirieni şi rebelii au schimbat focuri de armă pentru scurt timp în provinciile Darra şi Quneitra, duminică la miezul nopţii, dar a adăugat că luptele “nu au ameninţat acordul de încetare a focului”.

Maiorul Issam al Rayes, purtător de cuvânt al coaliţiei Frontul Sudic, care este alcătuit din grupuri rebele susţinute de SUA, a declarat că un “calm precaut” a continuat pe durata nopţii de duminică spre luni.

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică, de asemenea, că acordul pare să reziste.

Un oficial sirian a afirmat pentru Reuters că ţara sa “acceptă fiecare pas care va pune capăt luptelor şi pavează drumul spre soluţii paşnice”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, la rândul său, că acordul de încetare a focului va fi monitorizat de poliţia militară rusă, în coordonare cu americanii şi iordanienii.

El a adăugat că monitorizarea include, de asemenea, “asigurarea accesului ajutoarelor umanitare şi stabilirea de contacte între opoziţia existentă în regiune şi crearea unui centru de monitorizare în capitala Iordaniei”.

De la izbucnirea războiului sirian în 2011 au fost anunţate mai multe acorduri de încetare a focului, dar niciunul nu a rezistat o perioadă de timp semnificativă.

Discuţiile privind pacea siriană, care sunt susţinute de ONU, sunt programate să fie reluate luni la Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor