IT americane fac lobby pentru a păstra relaţiile cu FSB
Companiile americane de IT au făcut un lobby asupra administraţiei americane, la începutul acestui an, cerând relaxarea interdicţiei impuse firmelor care fac afaceri cu serviciul FSB al Rusiei - chiar dacă temutul succesor al KGB-ului se află sub investigaţia FBI pentru atacuri cibernetice.
Noile sancţiuni americane impuse - surprinzător, împreună cu expulzarea unor diplomaţi - de fostul preşedinte Barack Obama în decembrie, care au fost o parte a pachetului de acţiuni întreprinse de administraţia americană ca răspuns la presupusele amestecuri ale Kremlinului în campania electorală americană - au interzis companiilor americane relaţii comerciale cu agenţia de spionaj a Rusiei, FSB.
Administraţia americană a acuzat FSB-ul şi GRU - serviciul de spionaj al Armatei ruse - de orhestrarea atacurilor cibernetice în timpul campaniei electorale americane, care l-a adus la putere pe Donald Trump, în ciuda faptului că Rusia neagă orice interferenţă.
Cu toate acestea, sancţiunile impuse intempestiv de Barack obama tocmai la sfârşitul mandatului său, au lovit vânzările de produse ale companiilor occidentale către Rusia.
În afară de rolul său în cadrul spionajului, FSB funcţionează ca agenţie de reglementare a importurilor - aprobând orice importuri de produse care au de a face cu criptarea. Această categorie include toate tipurile de telefoane mobile şi laptopuri tablete, etc.
Îngrijoraţi de impactul asupra vânzărilor, industriaşii americani, inclusiv cei aparţinând US - Russia Business Council şi Camerei de Comerţ Americane din Rusia, cu contactat oficialii administraţiei americane pentru a face presiuni în vederea ridicării interdicţiei.
Campania, care a început în ianuarie şi care şi-a atins ţelul în numai câteva săptămâni, a fost muşamalizată masiv atât de administraţia americană cât şi de mass media.
În ultimii ani, companiile hi-tech americane au cedat presiunilor Chinei şi Rusiei de a da accesul către secrete de fabricaţie - inclusiv codul sursă în cazul produselor software - conform unui raport publicat de Reuters.
Piaţa de IT a Rusiei este evaluată la 18 miliarde USD anul acesta, conform unui raport emis de Internaţional Data Corporation.
Sancţiunile impuse de Obama ar fi retezat complet accesul companiilor americane la piaţa Rusiei, conform unei declaraţii făcute de Alexis Rodzianko, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din Rusia.
În urma presiunilor, oficialii americani de la Departamentul de Stat şi din Trezorerie au început să modifice ordonanţa emisă de Obama imediat după plecarea sa.