Iranul condamnă un cetăţean american la 10 ani de închisoare pentru spionaj. SUA cere eliberarea sa imediată
alte articole
Mizanonline, agenţia oficială de ştiri a departamentului judiciar al Iranului, a precizat duminică faptul că Wang, care s-a născut în China, a fost arestat în 8 august 2016 în timp ce încerca să părăsească Iranul.
Raportul Mizanonline susţine că bărbatul a făcut parte dintr-un “proiect de infiltrare” pentru a colecta “articole confidenţiale” pentru organizaţii americane şi britanice, inclusiv Universitatea Princeton, Departamentul de Stat american, Universitatea Harvard şi Institutul Britanic pentru Studii Persane.
Departamentul de Stat american a confirmat, într-o declaraţie, că este “la curent cu rapoartele privindu-l pe Xiyue Wang, un cetăţean american arestat în Iran”.
“Continuăm să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a susţine cetăţenii americani care au nevoie de asistenţă în străinătate, în special în cazul eliberării oricărui cetăţean american arestat pe nedrept în străinătate”, a afirmat Departamentul de Stat.
“Cerem eliberarea imediată a tuturor cetăţenilor americani arestaţi pe nedrept în Iran, astfel încât aceştia să se poată întoarce la familiile lor”, a adăugat Departamentul.
Raportul din Mizanonline a susţinut că Wang “a reuşit să arhiveze digital 4.500 de pagini de documente iraniene, în timp ce lucra sub acoperire”. Acesta mai notează că documentele au fost obţinute din “arhive de cercetare şi culturale” şi din “librăriile unor organizaţii de stat”.
Ca o aşa-zisă “dovadă”, Mizanonline a publicat o notă într-un raport anual al Institutului Britanic pentru Studii Persane, în care Wang a mulţumit angajatului unei librării pentru că l-a ajutat să intre în contact cu membri ai mediului academic din Iran.
Anterior, Iranul a afirmat că bărbatul arestat este cetăţean american cu dublă cetăţenie, fără a specifica a doua cetăţenie.
Câţiva iranieni cu dublă cetăţenie din SUA şi alte ţări vestice au fost arestaţi în Iran în ultimul an şi sunt ţinuţi în spatele gratiilor pe baza unei game variate de acuzaţii precum spionaj sau colaborare cu guverne ostile.
În luna ianuarie, procurorul şef al Teheranului a declarat că aproximativ 70 de “spioni” îşi ispăşesc pedepsele în închisorile din capitala iraniană.
În octombrie 2016, consultantul financiar americano-iranian Siamak Namazi şi tatăl său în vârstă de 80 de ani, Baquer Namazi, un fost oficial UNICEF, au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare pentru “spionaj şi colaborare cu guvernul american”.
Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat de la învestirea oficială a preşedintelui american Donald Trump la începutul acestui an.
Trump a promis că va scoate SUA din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri mondiale – acord care a dus la relaxarea semnificativă a sancţiunilor aplicate împotriva Teheranului, în schimbul restricţionării masive a programului nuclear iranian.
Luna trecută, Senatul SUA a votat aplicarea de noi sancţiuni împotriva Iranului pentru “suprijinul său continuu pentru terorism”. Proiectul de lege respectiv trebuie încă să fie adoptat de Camera Reprezentanţilor.
Iranul a ameninţat că va răspunde cu “măsuri reciproce şi potrivite”.