Trump ameninţă Venezuela cu “măsuri economice”

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu acţiuni împotriva omologului său venezuelean Nicolas Maduro, pe care l-a numit un „lider rău care visează să devină dictator”. Impasul politic din Venezuela s-a amplificat.
Donald Trump (Drew Angerer/Getty Images)
Andrei Popescu
18.07.2017

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni că va lua rapid „măsuri economice severe” împotriva guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro dacă acesta continuă să susţină referendum în 30 iulie pe tema alegerii unei Adunări Constituante, care va fi însărcinată cu modificarea Constituţiei Venezuelei.

„SUA nu va sta deoparte în timp ce Venezuela se destramă”, a precizat Trump într-o declaraţie, adăugând că în această ţară „acţiunile curajoase continuă să fie ignorate de un lider rău care visează să devină dictator”.

Liderii opoziţiei venezuelene au declarat luni că vor lansa miercuri un plan, numit „ora zero”, care include un acord în vederea formării unui guvern alternativ şi crearea a 2.000 de comitete locale care să sprijine opoziţia la nivel stradal.

De asemenea, opoziţia a mai precizat că va numi 13 judecători la Curtea Supremă pentru a-i înlocui pe cei instalaţi în 2015 într-un proces considerat în mare parte ca reprezentând o încălcare a procedurilor de nominalizare.

„Cerem întregii ţări să participe la o grevă naţională de 24 de ore în această joi [20 iulie], un protest masiv şi paşnic, pentru a face presiuni asupra guvernului şi a pregăti ultimii paşi care vor fi făcuţi săptămâna viitoare, pentru a înfrunta această fraudă... şi pentru a reinstaura ordinea constituţională”, a declarat liderul opoziţiei Freddy Guevara, fără să menţioneze care sunt acei paşi finali.

Coaliţia din opoziţie MUD (Masa Rotundă a Unităţii Democratice) a obţinut controlul asupra Adunării Naţionale în decembrie 2015 şi a început să ceară organizarea unui referendum pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Maduro şi organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.

Maduro a declarat că mişcarea opoziţiei nu contează şi că va continua planurile privind votul din 30 iulie referitor la crearea unei noi „adunări constituante” ce va avea dreptul să anuleze Adunarea Naţională condusă în prezent de opoziţie şi să schimbe Constituţia ţării.

De asemenea, la referendumul simbolic desfăşurat duminică în Venezuela, 98,4% dintre alegători au votat împotriva schimbărilor constituţionale. Cu această ocazie, cel puţin două persoane au fost ucise într-un atac armat asupra unei secţii de votare.

Pe buletinele de vot au fost puse trei întrebări alegătorilor: dacă aceştia susţin planul lui Maduro de a crea o Adunare Constituantă; dacă armata ar trebui să susţină Constituţia actuală şi deciziile Adunării Naţionale; şi, dacă ar trebui să aibă loc alegeri anticipate înainte de expirarea mandatului prezidenţial al lui Maduro în 2018.

Guvernul lui Maduro a refuzat să recunoască referendumul.

Atacul armat de duminică se contopeşte cu peisajul creat de protestele care au avut loc aproape zilnic în ultimele 100 de zile în Venezuela şi care, deseori, au devenit violente, manifestanţii ciocnindu-se dur cu poliţia, iar miliţiile pro-guvernamentale atacând manifestanţi şi politicieni din opoziţie. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în conflictele violente, peste 1.500 au fost rănite şi aproximativ 500 arestate, iar protestele nu dau niciun semn că vor înceta.

Venezuela suferă de pe urma unei crize economice, manifestată prin lipsuri acute de produse de bază, medicamente şi alimente şi prin cea mai ridicată rată a inflaţiei din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor