Trump cere Bruxelles-ului să renunţe la toate barierele comerciale înaintea vizitei lui Juncker

Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.07.2018

Înaintea întâlnirii de miercuri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Casa Albă, şeful statului american Donald Trump a făcut marţi seară un apel să se revină la comerţul (cu adevărat) liber, solicitând Europei “să renunţe la toate tarifele, barierele şi subvenţiile”. Remarcile au fost făcute după ce administraţia SUA a impus recent tarife la unele importuri din UE, iar blocul a răspuns cu propriile tarife.

“Atunci ar fi în sfârşit o piaţă liberă şi un comerţ corect! Sper să o facă, noi suntem pregătiţi – dar ei nu sunt!”, a scris Trump într-un mesaj pe Twitter, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Referindu-se la aşa-zisa întâlnire cu “inamicul” comercial al Washingtonului – după cum a numit Trump UE într-un interviu recent –, preşedintele american a mai susţinut pe Twitter: “O ţară care a tratat neechitabil SUA în ceea ce priveşte comerţul fie negociază un acord corect, fie va fi lovită cu tarife... Ţineţi minte, noi suntem puşculiţa care este jefuită”, adăugând că “ţările care ne-au tratat neloial în privinţa comerţului ani de zile, vor veni la Washington pentru a negocia”.

Juncker a declarat reporterilor săptămâna trecută că este relaxat, deşi nu este nevoie de un glob de cristal pentru a şti că lucrurile nu vor fi uşoare la întâlnirea cu Trump. După cum a precizat Bloomberg, citând un oficial european nenumit, preşedintele Comisiei Europene “nu va ajunge la Casa Albă cu un acord comercial puternic pentru a contracara criticile recente ale lui Trump şi afirmaţiile că UE are un surplus de 150 miliarde de dolari cu SUA”.

Săptămâna trecută, Cecilia Malmstrom, comisar UE pentru comerţ care îl însoţeşte pe Juncker la Casa Albă, a indicat că preşedintele Comisiei Europene va încerca să îl convingă pe Trump să renunţe la ameninţarea cu creşterea tarifelor la importurile americane de automobile europene. Aplicarea tarifelor ar putea distruge o relaţie comercială de un trilion de dolari, Bruxelles-ul precizând că un astfel de scenariu ar fi dezastruos pentru ambele tabere, la mijloc aflându-se 15 milioane de locuri de muncă.

Înaintea întâlnirii de miercuri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: “Este o oportunitate de a diminua potenţialele tensiuni privind comerţul şi de a ne implica într-un dialog deschis şi constructiv cu partenerii noştri americani”.

Relaţia dintre cele două superputeri s-a tensionat tot mai mult de la începutul lunii iunie, când SUA a impus tarife la importurile de oţel şi aluminiu din UE. Şi, după cum a promis Juncker într-un discurs susţinut săptămâna trecută, “Vom continua să răspundem umăr la umăr la provocări” şi “Toate eforturile de a-i diviza pe europeni sunt în van”. De altfel, UE a răspuns la tarifele americane asupra oţelului şi aluminiului prin aplicarea propriilor tarife la o serie de produse americane precum blugii Levi sau motocicletele Harley Davidson.

Într-o postare pe Twitter vinerea trecută, Trump s-a plâns de manipularea valutei, acuzând China, Uniunea Europeană şi alţii de manipularea valutelor lor pentru a menţine ratele dobânzii la niveluri scăzute “în timp ce SUA îşi creste ratele şi dolarul devine mai puternic pe zi ce trece – confiscându-ne marele nostru avantaj competitiv”.

Bruxelles-ul, şi în special Berlinul, sunt mai îngrijorate de ameninţarea lui Trump privind industria auto europeană, carre a afirmat într-o postare pe Twitter în luna iunie că va aplica tarife de 20% asupra producătorilor europeni de automobile şi a insistat că producătorii americani ar trebui să fabrice automobile “aici” [în SUA], în conformitate cu doctrina “America First” (America pe primul loc).

Tarifele luate în considerare de Trump pentru automobilele importate de SUA ar produce companiilor germane o povară suplimentară de aproximativ 5 miliarde de euro “doar în prima rundă”, a afirmat Eric Schweitzer, preşedinte al asociaţiei camerelor comerciale din Germania, DIHK, într-un interviu cu Passauer Neue Presse.

Schweitzer a declarat că tratează ameninţările lui Trump “cu mare seriozitate” şi că întâlnirea de miercuri dintre Juncker şi liderul american este de o “importanţă majoră”.

În mod ironic, Schweitzer a ajuns la “aceeaşi” concluzie ca şi Trump: “Acuzarea partenerilor prietenoşi cu ameninţarea securităţii naţionale este absolut bizară. În locul noilor tarife, avem nevoie de mai puţine bariere comerciale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor