China şi Bruxelles-ul urmăresc să combată împreună politicile comerciale ale SUA
alte articole
China speră să se apropie de liderii din Uniunea Europeană pentru a încheia o nouă alianţă în urma ameninţărilor lui Donald Trump privind un război comercial. Preşedintele american a impus o serie de tarife comerciale împotriva Bruxelles-ului şi Beijingului ca parte a campaniei sale “America first”.
Lideri din UE şi China, cei mai importanţi parteneri comerciali ai SUA, s-au întâlnit luni la Beijing pentru a stabili un plan pentru combaterea campaniei lansate de Trump asupra comerţului internaţional, potrivit Express.co.uk.
Agenda summitului anual UE-China a fost dominată de discuţiile comerciale, în condiţiile în care liderii de ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a colabora pentru a evita un război comercial cu SUA.
După summit, cele două părţi au publicat o declaraţie comună, afirmând că sunt dedicate să se opună protecţionismului şi unilateralismului şi că “susţin în mod ferm” sistemul comercial multilateral bazat pe reguli şi care are la bază Organizaţia Mondială a Comerţului, potrivit ziarului chinez South China Morning Post.
“Este o obligaţie comună a Europei şi Chinei, a Americii şi Rusiei, să nu distrugă această ordine [globală], ci să o îmbunătăţească”, a afirmat Tusk.
În cadrul unei întâlniri ulterioare cu liderii UE, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut Bruxelles-ului să lucreze împreună cu Beijingul pentru a menţine stabilitatea globală.
“China şi UE sunt ... beneficiarii şi gardienii sistemului comercial multilateral”, a afirmat Xi, fiind citat de televiziunea de stat. “Ar trebui să menţinem în comun o economie globală deschisă”.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat: “Suntem cu toţii conştienţi de faptul că arhitectura lumii se schimbă în faţa ochilor noştri. Şi este responsabilitatea noastră comună să aducă schimbări pozitive."
“Să nu uităm, aici în Beijing şi acolo în Helsinki, că lumea pe care o construim timp de decenii, uneori prin dispute, a adus pace în Europa, dezvoltare în China şi sfârşitul Războiului Rece între Est şi Vest.
“Este obligaţia comună a Europei şi Chinei, Americii şi Rusiei să nu distrugă această ordine mondială, ci să o îmbunătăţească. Nu de a începe războaie comerciale ci, cu responsabilitate şi curaj, să reformăm ordinea internaţională bazată pe reguli”.
Premierul chinez Li Keqiang susţine că depinde de Beijing şi Washington “să rezolve problema”.
“China nu doreşte un război comercial cu SUA. Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui război comercial”, a precizat premierul.
După ce Trump a impus tarife comerciale la peste 800 de produse chineze, în valoare de aproximativ 34 miliarde de dolari, Beijingul a promis că va da replica.
SUA a publicat săptămâna trecută o listă cu produse importate din China în valoare de 200 miliarde de dolari asupra cărora ar putea fi aplicate tarife în curând. Potrivit Biroului Reprezentantului Comerţului american, 6.031 de linii de produse vor fi taxate cu tarife de 10%. Lista va fi dezbătută timp de două luni înaintea unei posibile implementări de către preşedintele american, care a fost acuzat că încearcă să iniţieze un război comercial.
Ca urmare a deciziilor preşedintelui Trump asupra comerţului global, UE şi China speră să deschidă noi bariere pentru a impulsiona propriile relaţii de afaceri stagnante.
Europa rămâne cel mai mare partener comercial al Chinei, în timp ce China este cel de-al doilea partener comercial al Europei. Comerţul dintre cele două părţi se ridică la 1,3 miliarde de dolari pe zi.
O declaraţie comună a precizat că Beijingul şi Bruxelles-ul au prezentat pentru prima dată oferte privind accesul pe piaţă, ca parte a negocierilor privind un tratat de investiţii, adăugând că schimbul ar trebui să deschidă o “nouă fază” în negocierile pe care ambele părţi le consideră ca fiind “o prioritate de top”.
Totuşi, Bruxelles-ul nu este complet lipsit temeri în ceea ce priveşte afacerile cu firmele din Beijing.
“UE a luat notă de recentele angajamente ale Chinei privind îmbunătăţirea accesului pe piaţă şi mediului de investiţii, întărirea drepturilor de proprietate intelectuală şi extinderea importurilor, şi aşteaptă deplina implementare a acestora, precum şi a altor măsuri”, au declarat şefii de la Bruxelles.
Liderii UE s-au referit la depunerea contestaţiillor la Organizaţia Mondială a Comerţului cu privire la regulile şi practicile Chinei în legătură cu proprietatea intelectuală.
În prezent, companiile europene au acces restricţionat la piaţa chineză şi trebuie să încheie parteneriate cu firmele şi companiile locale pentru a putea opera în China, facilitând astfel accesul acestora la informaţiile şi tehnologia companiilor americane.
Între timp, deschiderea de care se bucură firmele chineze în Europa le-a permis acestora să mărească numărul achiziţiilor la niveluri record în ultimii ani, în special în Germania. Oameni de afaceri şi politicieni sunt îngrijoraţi în privinţa accesului Chinei la proprietatea intelectuală a peste 120 de achiziţii şi operaţiuni de investiţii în acţiuni în Germania începând cu 2016.