Continuă duelul comercial UE-SUA. Trump îl va primi la Casa Albă pe Juncker

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Casa Albă săptămâna viitoare, pentru ca cei doi să găsească o soluţie la conflictul comercial tot mai intens dintre SUA şi UE, potrivit Express.co.uk.

Comisia Europeană a confirmat, într-o declaraţie publicată marţi după amiază: “Preşedintele Jean-Claude Juncker va călători la Washington în 25 iulie 2018, unde va fi primit de preşedintele Donald J. Trump la Casa Albă”.

“Cei doi lideri vor aborda cooperarea profundă dintre guvernele şi instituţiile Uniunii Europene şi ale Statelor Unite privind o gamă largă de priorităţi, inclusiv politică externă şi de securitate, contraterorism, securitate energetică şi dezvoltare economică.

“Preşedintele Juncker şi preşedintele Trump se vor concentra pe îmbunătăţirea comerţului transatlantic şi pe crearea unui parteneriat economic mai puternic”.

Relaţia dintre cele două superputeri s-a tensionat tot mai mult de la începutul lunii iunie, când SUA a impus tarife la importurile de oţel şi aluminiu din UE.

Tensiunile comerciale au continuat să se amplifice, Donald Trump ameninţând cu impunerea de tarife suplimentare care ar putea atinge industria auto a Uniunii Europene, ceea ce a indicat posibilitatea ca unele companii să îşi mute activitatea în afara blocului.

Dar UE a răspuns rapid şi a aplicat la rândul ei tarife de 25% asupra unei game de produse americane, inclusiv produse din oţel şi aluminiu, produse agricole precum porumb dulce şi alune, burbon, blugi şi motociclete.

Anunţul despre convorbirile dinte cei doi lideri a fost făcut la doar 24 de ore după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că o creştere economică a zonei euro ar putea fi subminată de amplificarea conflictelor comerciale şi de ameninţarea SUA de a aplica tarife la un număr suplimentar de produse europene.

FMI a declarat că şi-a redus previziunile privind creşterea economică pentru 2018 a ţărilor din zona euro, inclusiv Marea Britanie, din cauza unei prestaţii mai slabe decât previziunile în primul trimestru al acestui an şi a condiţiilor financiare mai stricte provocate de incertitudinile politice. Astfel, fondul a redus previziunile pentru zona euro de la 2,4% la 2,2%, iar în cazul Marii Britanii de la 1,6% la 1,4%, potrivit Express.co.uk.

Impunerea tarifelor a înfuriat Bruxelles-ul, care a ameninţat că va răspunde în continuare cu aplicarea de noi taxe asupra produselor importate din SUA.

În prezent, Trump se află într-un război comercial dur şi cu China, impunând tarife comerciale la peste 800 de produse chineze, în valoare de aproximativ 34 miliarde de dolari. Beijingul a promis că va da replica.

În plus, SUA a publicat săptămâna trecută o listă cu produse importate din China în valoare de 200 miliarde de dolari asupra cărora ar putea fi aplicate tarife în curând. Potrivit Biroului Reprezentantului Comerţului american, 6.031 de linii de produse vor fi taxate cu 10%. Lista va fi dezbătută timp de două luni înaintea unei posibile implementări de către preşedintele american, care a fost acuzat că încearcă să iniţieze un război comercial.

Dar luna trecută, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a lansat un avertisment clar cu privire la gravele consecinţe economice pe care le-ar putea dezlănţui măsurile punitive ale unor parteneri comerciali precum Canada şi UE.

Într-un raport separat FMI a precizat: “Aceste măsuri probabil vor îndepărta lumea de un sistem comercial deschis şi bazat pe reguli, efectele secundare afectând atât economia americană, cât şi cea a partenerilor comerciali ai SUA.

“SUA şi partenerii săi comerciali ar trebui să lucreze constructiv împreună pentru a reduce obstacolele şi a soluţiona neînţelegerile comerciale şi privind investiţiile, fără să recurgă la bariere tarifare şi non-tarifare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe